În acest an așteptăm o roadă cu 30-35% mai mică față de anul trecut
Economic 3 iunie 2022, 16:22 | 841

În acest an, recolta de grâu va fi mai redusă, cu 30-35%, în comparație cu anul trecut, dar va fi suficientă pentru consumul intern și pentru export. Prognoza pentru anul curent la grâu ar fi de peste 1.000.000 de tone, a precizat ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

VIOREL GHERCIU ministrul Agriculturii: "Prognoza pe care o avem pentru anul curent la grâu ar fi de peste 1.000.000 de tone, cu 30% mai puțin decât am avut anul trecut, deoarece nu au fost însămânțate suprafețele care au fost planificate, din cauză că a fost secetă severe toamnă trecută și a continuat inclusiv în această primăvară. Doi - din cauza condițiilor climaterice. Așteptăm o roadă comparativ cu anul trecut mai mică cu 30-35%."

Fermierii confirmă gravitatea situației. Constantin Descalui din satul Colibași, raionul Cahul, ne-a spus că a adunat anul trecut, de pe 200 de hectare, puțin peste cinci tone de grâu și orz. Anul acesta va fi și mai puțin, spune bărbatul.

CONSTANTIN DESCALUI la telefon, agricultor din Colibași: "Situația e deplorabilă. De exemplu, grâul la noi în zonă începe să se usuce deja. Anul trecut dacă a fost în jur de 5-7 tone, anul acesta nu știu dacă vom lua două tone. Secetă, altceva nu-i nimic."

Pesimist este și Nicolae Apărece, un alt fermier din Cahul...

NICOLAE APĂRECE la telefon, agricultor din Giurgiulești: "La noi cred că va fi cu 80% mai puțin față de anul trecut. La noi practic nu a plouat deloc. Dacă anul trecut eu am cules în jur la 1,5 tone, anul acesta dacă o să adunăm, sper, vreo 700 de tone."

Ministrul Agriculturii crede că Republica Moldova va face față situației și va avea chiar suficiente grâne pentru export.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: "Dar aceasta ne asigură pe deplin necesarul de consum intern cu grâu, plus este o disponibilitate de circa 200.000-300.000 de tone pentru a fi exportate."

Recolta de anul trecut a fost de 1,3 milioane de tone de grâu de iarnă şi de primăvară.

Opinia ta contează. Comentează!