Peter Michalko despre justiție și jaful bancar
Justiţie 14 septembrie 2020, 19:36 | 1315

”La șase ani de la producerea fraudei bancare nu am văzut persoane pedepsite, procesele de judecată sunt amânate de zeci de ori, iar acest lucru sporește neîncrederea cetățenilor în justiție”. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia împlinirii a trei ani de mandat la Chișinău. Ce concluzii a mai tras diplomatul european, aflați în continuare.

Peter Michalko a declarat că deși autoritățile de la Chișinău s-au angajat să implementeze mai multe reforme, sunt domenii în care Delegația UE nu vede progrese satisfăcătoare. Printre acestea - reforma justiției și investigarea fraudei bancare.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Sunt șase ani după ce s-a întâmplat această crimă care a făcut o daună de 12% din PIB și nu vedem să fie vreo persoană pedepsită pentru această crimă.Vedem că procesele care țin de această fraudă sunt amânare foarte mult timp - mai mult de zece ori."

Peter Michalko a mai declarat că Uniunea Europeană va continua să ofere asistență Republicii Moldova în funcție de reformele realizate, iar prioritare vor fi nevoile cetățenilor.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Noi vom continua să oferim asistența noastră bazată pe parcurusl reformelor, dar vom face tot ce e posibil pentru ca să fim aproape de oameni în ceea ce privește susținerea pentru nevoile lor."

Șeful Delegației UE a subliniat că în ultimii zece ani, Republica Moldova a beneficiat de peste un miliard de euro din partea Uniunii Europene pentru derularea a peste o mie de proiecte în diferite domenii, fiind cel mai mare beneficiar de ajutor din partea UE pe cap de locuitor din vecinătatea estică. Totodată, Peter Michalko și-a exprimat speranța că alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie vor îndeplini standardele unui scrutin liber și corect.

Opinia ta contează. Comentează!