Volumul autobiografic al lui Eugen Doga a fost lansat în contextul celor 85 de ani de la nașterea compozitorului
Cultură 6 mai 2022, 19:58 | 1709

Un om talentat e talentat în toate. O spun oamenii de cultură, care l-au redescoperit pe Eugen Doga după ce i-au citit volumul autobiografic „Viața mea așa cum a fost să fie”. Marele compozitor s-a dovedit a fi și un maestru al cuvântului scris. Lansarea cărții semnată de Doga a fost organizată în contextul împlinirii a 85 de ani de la nașterea compozitorului.

Prietenii maestrului spun că citirea volumului le-a adus o plăcere deosebită. În carte au găsit fragmente ale unei biografii extraordinare, îngemănate de fapt cu istoria neamului nostru.

SVETLANA BIVOL, director general al Filarmonicii: "Întotdeauna este foarte ingenios și descrie situațiile într-un limbaj absolut diferit de toate celelalte, specific doar dumnealui, cu un simț al umorului, stilului special și al situațiilor."

VLADIMIR BEȘLEAGĂ, scriitor: "În afară de faptul că este un compozitor, un autor de muzică de mare nivel, mare frumusețe, este și un om înzestrat cu darul scrisului, darul expresiei verbale, artistice."

Manuscrisul a fost editat de către Emilian Galaicu-Păun, care a devenit și un bun prieten al compozitorului, descoperind calități și trăsături necunoscute până acum ale lui Eugen Doga.

EMILIAN GALAICU-PĂUN, poet: "Ceea ce m-a impresionat pe mine este puterea de memorie, memoria fiind una dintre dimensiunile care ne structurează, ne formează, ne face să avem o legătură nemijlocit cu strămoșii și cu viitorul. De exemplu copilăria lui, lucruri pe care nu le-a spus în niciun interviu și partea formativă, în care vorbește despre maeștrii săi de la conservator."

Lansarea volumului autobiografic al lui Eugen Doga „Viața mea așa cum a fost să fie" a fost posibilă cu sprijinul financiară a autorităților publice locale, conform Planului de acțiuni dedicat celei de-a 85-ea aniversări de la nașterea compozitorului. Contribuția Primăriei Chișinău a fost de 60 de mii de lei.

VALENTINA VOLONTIR, șef Direcție cultură: "Noi am stabilit un parteneriat foarte sănătos cu maestrul Eugen Doga și colectivele din cadrul direcției studiază mai amplu opera domniei sale. Având orchestra camerală Chișinău, care studiază foarte bine opera maestrului, am zis să realizăm un eveniment care să reflecte și calitatea maestrului de a scrie."

EUGEN DOGA, compozitor, academician: "Vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase și muzica cântată. Și pentru cuvintele care sunt adresate nu dor mie. Azi e ziua de naștere a mamei mele."

Cartea autobiografică semnată de compozitorul-academician Eugen Doga „Viața mea așa cum a fost să fie” a văzut lumina tiparului în 2021, într-un tiraj de 2000 de exemplare. Din cauza pandemiei, lansarea cărții a avut loc online, ca acum să fie organizată și o ceremonie festivă.

Opinia ta contează. Comentează!