Noul preț al gazelor importate va fi de 790 de dolari mia de metri cubi
Economic 1 octombrie 2021, 15:19 | 2074

În octombrie, Moldova va plăti mai scump pentru gazele importate din Rusia. Totuși, asta nu-i va afecta pe consumatori, iar asigurările vin din partea vicepremierului Andrei Spânu. El a comunicat într-o conferință de presă că a fost prelungit cu o lună contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom. Noul preț al gazelor importate va fi de 790 de dolari mia de metri cubi, față de 550 de dolari cât achita până acum Moldova. La rândul său, unul dintre directorii ANRE, Ștefan Creangă, a anunțat că tarifele la gazul natural pentru consumatorii finali ar putea să crească, până la primăvară, cu peste 50 la sută.

ANDREI SPÂNU, vice-prim ministru al Republicii Moldova: "În contractul actual cu Gazprom există un termen recent introdus ce leagă prețul de contract de prețul mediu lunar al gazului pe bursa germană NSG. 550$ din august care a fost aplicat de MoldovaGaz pentru luna septembrie, 790$, aplicat la noi în luna octombrie."

O decizie privind încheierea unui nou contract sau prelungirea actualului, va fi anunțată la sfârșitul lunii octombrie, precizează Andrei Spânu. Potrivit lui, situația privind prețul gazelor naturale este tensionată în întreaga Europă.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Ne confruntăm cu o situația fără precedent pe piețele de gaze din Europa, prețurile urcând la peste 1000$ pentru o mie de metri cubi. Practic se scumpește gazul la toți și prea mult, fără o justificare economică clară. Este o situație anormală economică, o situație care nu are nicio legătură cu măsurile care pot fi luate de Guvern. Indiferent de această prelungire pe care o avem, prețul în facturi nu se va schimba nici pentru gospodării, nici pentru persoanele juridice."

Începând cu săptămâna viitoare va fi funcțional gazoductul Iași-Ungheni, însă ”discuția nu e despre de unde vin gazele, ci care este prețul acestora” a menționat Spânu.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Prețul la gaze și în România este mai mare decât acel pe care îl vom avea pentru luna octombrie. Chiar dacă gazele vor veni din România prin această conductă asta nu înseamnă că vom avea un preț mai mic la gaze pentru țara noastră."

Întrebat despre riscul majorării tarifelor la energia termică, Spânu a dat asigurări că prelungirea contractului cu o lună nu va afecta tarifele pentru cetățeni. El a anunțat că, săptămâna viitoare, împreună cu reprezentanții companiei MoldovaGaz, va participa, la Sankt Petersburg, la forumul internațional al gazelor. Oficialul moldovean speră ca, urmare a discuțiilor cu Gazprom, Moldova să obțină un preț mai bun de achiziție al gazelor.

Unul dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Ștefan Creangă, susține că noile tarife la gaze ar trebui stabilite ”cât mai repede” în condițiile în care prețul gazului crește considerabil pe piața internațională. Potrivit lui, în prima perioadă prețul gazului importat ar putea crește cu 30 la sută, iar ulterior cu încă 20% - asta însemnând ca, până la primăvară, să avem o scumpire a gazului, în medie, cu 50 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie