Curtea Constituțională a anulat o sintagmă din Legea securității statului
Justiţie 29 octombrie 2020, 15:23 | 1371

Curtea Constituțională a anulat o sintagmă din Legea securității statului, care prevedea că autoritățile publice sunt obligate să furnizeze orice date, inclusiv cele care constituie secret de stat, Consiliului Suprem de Securitate, condus de președinte. Înalta Curte a admis parțial sesizarea deputatului Serghei Sârbu, care a contestat în luna mai unele prevederi ale acestei legi.

Serghei Sârbu a contestat prevederile unui articol din Legea securității statului care, potrivit lui, încalcă principiul separării puterilor în stat. Aceste prevederi obligau autoritățile publice și persoanele juridice publice autonome să furnizeze orice date și informații solicitate de Consiliul Suprem de Securitate. Refuzul prezentării acestor informații atrăgea răspunderea în condițiile legii. Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea lui Sârbu și a declarat neconstituțional textul - ”precum și alte informații” din articolul 12, alineatul (7) din Legea securității statului.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Pentru a respecta principiile constituționale, autoritățile publice și persoanele juridice publice autonome trebuie să evalueze, în funcție de circumstanțele factuale și juridice ale fiecărui caz, atunci când primesc solicitări de la Consiliul Suprem de Securitate privind furnizarea unor informații, dacă informațiile solicitate sunt destinate pentru realizarea scopurilor legitime ale legii și dacă nu există o ingerință disproporționată în dreptul la respectarea vieții private a persoanei."

Opinia ta contează. Comentează!