Exporturile de fructe cresc puternic
Economic 12 iulie 2022, 19:52 | 922

În pofida crizei regionale, fermierii noștri explorează acum noi piețe și reușesc să crească semnificativ livrările peste hotare. Comparativ cu vara trecută, exportul de cireșe și vișine din Republica Moldova a crescut de peste două ori. Merele autohtone au ajuns să fie exportate pentru prima dată în Germania și Finlanda.

Datele Serviciului Vamal arată că timp de un an, exportul de cireșe a crescut cu 117%, iar livrările de vișine - cu 99%. Totodată, pe lângă piețele tradiționale de export precum Federația Rusă, România sau Ucraina, au fost realizate primele livrări în Estonia, Ungaria, Irak, Letonia, Polonia și Olanda.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor notează că fermierii și-au consolidat eforturile și au exportat peste 12 mii tone de cireșe și peste trei mii tone de vișine. Valoric, sumele livrărilor se estimează la peste 250 de milioane de lei. În același timp, datele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct” arată că, în anul curent, Republica Moldova a exportat pentru prima dată mere în Germania și Finlanda. Astfel, în prima jumătate a anului, în Germania au fost exportate 60 de tone de mere, iar în Finlanda – 20 de tone. Livrările totale, timp de jumătate de an, ajung la 146 de mii de tone de mere, față de 100 de mii de tone, exportate în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe 5 iulie curent, Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova, care presupune dublarea cotelor de export la șapte categorii de produse agricole.

Opinia ta contează. Comentează!