Rusia: proteste după inundații
Externe 9 aprilie 2024, 20:07 | 378

Inundaţiile din Rusia au scos oamenii în stradă în oraşul Orsk, cel mai afectat de intemperie. Câteva sute de ruși s-au adunat în fața primăriei din localitate să ceară socoteală autorităţilor. După ce două baraje s-au rupt, mii de case au ajuns sub apă, iar oamenii au rămas pre drumuri. Guvernul regional le-a promis familiilor, care au casele distruse, un ajutor de până la 100 de mii de ruble, ceea ce înseamnă mai puțin de o mie de euro. Oamenii acuză autoritățile de iresponsabilitate și spun că statul în loc să direcționeze banii pentru necesitățile urgente, îi cheltuie pentru realizarea scopurilor de politică externă.

În acest oraș din Siberia de Vest, sute de oamenii s-au adunat luni în fața primăriei pentru a cere socoteală autorităţilor. Mulți au cerut demisia primarului, iar alții au solicitat intervenția lui Putin. Administrația regiunii Orenburg a promis compensaţii financiare sinistraţilor, dar protestatarii se plâng că sumele sunt derizorii. Înaintea acestor manifestații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că locuitorii regiunilor inundate „rezistă cu stoicism” aceastor încercări şi că „autoritățile locale nu se plâng”. Peskov a spus că Putin nu va merge la fața locului.

În orașul Orsk, cel puțin nouă persoane au ajuns la spital în urma inundaţiilor, iar aproape o sută au avut nevoie de îngrijiri medicale. Administrația locală spune că peste patru mii de oameni au fost dislocați în locuințe temporare, iar patru locuitori și-au pierdut viața.

Autoritățile spun că inundaţiile din Ural şi Siberia de Vest au fost provocate de ploi puternice în paralel cu o creştere a tempeturii, topireaa zăpezii şi spargerea gheţii care acoperă râuri şi fluvii. Un responsabil tehnic din Orsk a spus că barajul s-a spart din cauza rozătoarelor. Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a anunţat că cel puțin zece mii de clădiri rezidenţiale au fost inundate, iar peste 6.500 de persoane de la frontiera cu Kazahstanul au fost evacuate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie