Capsula Orion a trecut la 130 de kilometri deasupra suprafeței lunare, anunță NASA
IT şi Ştiinţă 23 noiembrie 2022, 17:06 | 1881

Misiunea Artemis a NASA a ajuns pe Lună. Capsula Orion a trecut la 130 de kilometri deasupra suprafeței lunare, anunță NASA. Înainte să intre pe o orbită mai mare, Orion a trimis o poză cu Pământul.

Astronomul fizician Claudiu Tănăselia spune că planurile acestei misiuni sunt mult mai complexe, iar Programul Artemis este important pentru omenire. ”Pentru că așa își dorește programul Artemis, nu ca și în Apolo, mergem pe Lună și ne întoarcem după câțiva ani”, a declarat expertul pentru alephnews.ro

CLAUDIU TĂNĂSELIA astronom fizician: "De data aceasta, prin Artemis, ajungem pe Lună și planul este să rămânem acolo, prin echipaje care se vor întoarce, vom construi baze lunare și vom avea o prezență poate nu permanentă în primii ani, dar spre asta ne îndreptăm să avem baze de cercetare pe lună sau cum avem astăzi în Antarctica, așa cum avem astăzi pe orbită la bordul navei spațiale și cine știe după 2035-2040 probabil de pe Lună, să pornim spre Marte."

Este prima dată când o capsulă vizitează Luna de la programul Apollo al NASA de acum 50 de ani. În weekendul viitor, Orion va doborî recordul de distanță al NASA pentru o navă spațială concepută pentru astronauți, la aproape 400 de mii de kilometri de Pământ. Capsula va petrece aproape o săptămână pe orbita Lunii, apoi se întoarce acasă.

Cea mai puternică rachetă din lume, Space Launch System, a decolat pe 16 noiembrie.

Evenimentul a marcat marele debut al misiunii Artemis, de patru miliarde de dolari, programul american de reîntoarcere pe Lună. Decolarea megarachetei era programată inițial pentru luna august, însă a fost amânată de mai multe ori din cauza vremii nefavorabile sau a dificultăților tehnice. Scopul misiunii Artemis I, programată să dureze 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună, în 2025.

Opinia ta contează. Comentează!