Deputații care, contrar legii, au purtat panglica bicoloră pe 9 mai, pot fi sancționați și fără ridicarea imunității
Justiţie 16 mai 2022, 19:42 | 875

Deputații din opoziție care au sfidat legea și au purtat panglica negru-oranj de „Ziua Victoriei” pot fi atrași la răspundere contravențională fără să le fie ridicată imunitatea. Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Justiției, Sergiu Litvineneco. Precizarea vine după, cu câteva zile în urmă, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a spus că a sesizat Procuratura Generala în vederea ridicării imunității în cazul celor 17 parlamentari contravenienți.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție, ridicarea imunității deputatului se aplică în cazurile de reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată. Celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului. Evident că, în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate. Din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității."

Litvinenco a calificat acțiunea din 9 mai a parlamentarilor ca „o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată”.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "M-am convins încă o dată că PSRM este partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept. Declarațiile politice vizând inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate."

Pe 11 mai, șeful IGP a declarat pentru Jurnal TV că peste 300 de persoane, care au încălcat premeditat legea și au purtat panglica negru-oranj la mitingul organizat de partidele pro-ruse pe 9 mai, vor fi amendate. Mai mult, Cernăuțeanu a specificat că în cazul celor 17 deputați a fost sesizată Procuratura Generală, iar aceștia riscă să rămână fără imunitate și să fie trimiși în judecată. Pe 9 mai, numeroase persoane, între care și deputați din partidele de stânga au purtat panglica bicoloră interzisă. Același lucru s-a întâmplat în unele raioane din nordul țării, dar și în Autonomia Găgăuză. Potrivit legii votate recent, amenzile pentru confecționarea și purtarea panglicii bicolore sunt cuprinse între 9.000 și 18.000 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!