O zonă de control vamal cu statut permanent a fost deschisă la punctul de trecere a frontierei Costești
Economic 21 iunie 2022, 15:43 | 640

O zonă de control vamal cu statut permanent a fost deschisă la punctul de trecere al frontierei Costești. Transportatorii sunt cei care vor putea staționa în această zonă. Pentru a preveni formarea cozilor la punctul de trecere a frontierei, cei care exportă produse ușor alterabile vor avea prioritate.

IGOR TALMAZAN, directorul Serviciului Vamal: "Este unul dintre posturile vamale care, până la moment era traversat, în majoritatea cazurilor, de persoane fizice. Odată cu crearea acestei zone de control vamal noi îl deschidem pentru tranzitul și exportul mărfurilor din Republica Moldova. Agenții economici și camioanele pot fi selectate în funcție de prioritatea mărfurilor pe care le transportă, să poată traversa frontiera de stat."

Prin noua zonă de control vamal deschisă la Costești, capacitatea de procesare a traficului a crescut de trei ori comparativ cu postul vamal Sculeni, care acum se află în reconstrucție. Responsabilii intenționează ca acest punct de control vamal să devină, ulterior, specializat doar pe mărfuri prioritare și ușor alterabile.

IGOR TALMAZAN, directorul Serviciului Vamal: "Toate procedurile care ține de perfectarea actelor de export și controlul mijloacelor de transport se efectuează în această zonă de control vamal, care are o capacitate de parcare de 30 de camioane."

Atunci când ajung la postul vamal, camioanele au liber în a traversa frontiera.

NICOLAE MAZANCA, șeful Biroului vamal nord: "Avem posibilitatea de a redirecționa camioanele pe culoarul lor, pe pista lor de selectare. Deci, agenții economici aparte, produsele perisabile aparte și camioanele goale - aparte. Zona este dotată cu cântar, cu scaner, avem posibilitatea la anumite suspiciuni să efectuăm un control mai riguros."

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor precizează că, în aceasta perioadă a anului, tot mai multe fructe perisabile moldovenești ajung pe masa consumatorilor din alte state.

Opinia ta contează. Comentează!