Casele de schimb valutar vor înregistra video activitatea
Economic 14 aprilie 2022, 15:44 | 805

Casele de schimb valutar vor fi obligate să înregistreze video toate operațiunile cetățenilor, iar cei care vor dori să schimbe mai mult de 500 de euro vor fi obligați să prezinte un act de identitate. Este una dintre prevederile proiectului de modificare a legislației valutare, votat astăzi în prima lectură de către deputați. Documentul prevede majorarea amenzilor aplicate caselor de schimb valutar, care admit încălcări ale legislației, de la 25 de mii până la 100 de mii de lei.

Proiectul de lege prevede că Banca Națională va dispune de instrumente legale pentru a asigura o mai bună supraveghere a activității unităților de schimb valutar. Acestea vor fi obligate să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării în formularele documentelor stabilite de BNM. O altă cerință este să nu admită divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar. În afară de aceasta.

TATIANA IVANICICHINA, viceguvernator al Băncii Naționale: "Se stabilește cerința de dotare a unităților de schimb valutar cu sisteme de supraveghere și înregistrare video, ceea ce are drept scop neadmiterea încălcării drepturilor clienților acestora, în particular în ceea ce se referă la revocarea operațiunilor de schimb valutar."

Proiectul de lege prevede obligația unității de schimb valutar de a asigura supravegherea și înregistrarea video pe toată durata programului de lucru, în regim real al timpului, precum și păstrarea acestor înregistrări cel puțin 15 zile calendaristice.

Proiectul a fost votat de 54 deputați ai PAS. Pentru a deveni lege, acesta trebuie să fie votat în cea de-a doua lectură.

Opinia ta contează. Comentează!