Filarmonica își așteaptă renașterea
Cultură 26 septembrie 2022, 19:50 | 3606

Ministerul Culturii caută idei pentru reconstrucția Filarmonicii, distrusă de foc, acum doi ani. Este anunțat un concurs pentru arhitecți, însă deocamdată nu se știe de câți bani va fi nevoie pentru lucrări. Edificiul care a fost gazda a mii de evenimente și a crescut generații de artiști a ajuns o ruină. Între timp, artiștii Filarmonicii se pregătesc pentru deschiderea stagiunii, care va avea loc pe 30 septembrie.

DANIELA PASCARI, reporter Jurnal TV: "Edificiul Filarmonicii a fost mistuit de flăcări acum doi ani, fiind distruse sala mare, sala de repetiții, dar și numeroase instrumente de valoare. La doi de la incendiu, Ministerul Culturii anunță concurs pentru a găsi soluții de reabilitare a clădirii. Totuși, de câți bani, dar și timp va fi nevoie pentru o nouă filarmonică, rămâne o mare incertitudine."

Pereții Palatului Republicii au devenit a doua casa pentru orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, care de altfel, a fost și cea mai afectată de incendiu, prin pierderea numeroaselor instrumente de valoare. Sala de repetiții, dar și cea de concert are o acustică proastă, așa că artiștii abia așteaptă să se mute la o casă nouă.

MIHAIL AGAFIȚA, directorul artistic și prim-dirijorul ”Orchestrei Simfonice”: "Au fost doi ani foarte complicați, foarte greu de rezistat, dar trebuie să recunosc că suntem dornici de a face lucruri mari. Nu avem săli de studiu pentru muzicieni, pentru că ei trebuie să studieze și separat, dar e bine că e așa la nivel provizoriu, adică sperăm cât mai repede să avem și o casă nouă. Acest spațiu nu este adaptat, se lucrează mai greu, pentru că muzicienii fiind în orchestră mare, fiind împrăștiați se aud mai greu."

VALENTINA ȘENDREA, violonistă: "Este un dezastru pentru muzicieni pentru că am rămas fără casă. Au ars instrumente foarte scumpe, practic a ars tot ce a fost mai scump."

La doi ani de la incendiu, violonista Valentina Rusu a urcat din nou pe scena mare a Filarmonicii, cuprinsă de ruine.

Timpurile complicate au făcut ca subiectul edificării Filarmonicii să rămână suspendat, spun artiștii, care încă mai speră să se poată întoarce într-un sediu nou cât mai curând, deși, sunt conștienți de realitățile în care trăim.

AUREL BEREJAN, violonist: "Avem speranță, pentru că acolo, unde am lucrat noi a rămas totul practic intact, dar dacă și sunt speranțe probabil nu se vor realiza în viitorul apropiat mai ales că situația în care se află țara noastră nu este cea mai bună și mă tem că acest lucru nu se va realiza curând."

Deocamdată, modalitatea de edificare a Filarmonicii rămâne doar la nivel de idei. Ministerul Culturii a lansat un concurs prin care caută arhitecți care vor stabili dacă instituția va fi ridicată de la zero sau reabilitată, precum și care vor fi costurile de proiect. Între timp, artiștii Filarmonicii se pregătesc pentru deschiderea Stagiunii concertistice care va avea loc pe 30 septembrie.

SVETLANA BIVOL, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”: "Filarmonica nu sunt pereții, Filarmonica sunt oamenii, sunt artiștii, care sunt foarte valoroși. Acum, încă nu se vorbește despre bani, acum se vorbește despre un concurs. Este vorba despre un concurs de idei, de concepte, care pe 1 martie, atunci este termenul limită."

Banii adunați din donații pentru reconstrucția Filarmonicii, circa patru milioane de lei, vor fi folosiți inclusiv la realizarea schiței de proiect.

Pe 24 septembrie 2020, pompierii au fost alertați despre izbucnirea unui incendiu într-o anexă a Filarmonicii Naționale. Flăcările s-au extins atât de rapid, încât în doar două ore tavanul sălii principale s-a prăbușit. Abia în dimineața zilei de 25 septembrie incendiul a fost stins. Din fericire, atunci nicio persoană nu și-a pierdut viața. Concluzia specialiștilor este că incendiul s-a produs din cauza încălcării normelor de securitate a muncii și anti-incendiare în timpul secționării unor țevi de oțel dintr-un grup sanitar al Filarmonicii.

Opinia ta contează. Comentează!