Concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale continuă
Justiţie 31 ianuarie 2023, 19:49 | 497

Concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale continuă. Consiliul Superior al Procurorilor a respins orice altă opțiune.

Mai multe cereri privind încetarea sau anularea concursului pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au fost respinse de către membrii CSP. La ședința de astăzi a fost audiat și membrul Comisiei de preselecție a candidaților, Iulian Groza, care a cerut anularea concursului pe motiv că el ar fi fost intimidat. Membrii CSP au respins inclusiv demersul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care a declarat că acest concurs trebuie oprit. Potrivit lui Litvinenco, au fost semnale, care indică spre anumite acțiuni ce ar putea știrbi din credibilitatea Procuraturii Generale. Litvinenco nu a precizat însă ce va întreprinde în continuare.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiției: "Este o decizie regretabilă. Au fost doar cinci voturi pentru anularea acestui concurs, lipsit de orice credibilitate. Eu regret această decizie și vom vedea care sunt soluțiile. Atâta timp cât nu există încredere din partea societății pentru un concurs, evident că oricine ar fi selectat, acea persoană nu va putea produce performanțe."

Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, membru al Comisiei speciale de preselecție, a depus o cerere la Consiliul Superior al Procurorilor prin care a solicitat anularea concursului. Acesta a fost audiat de către membrii CSP.

IULIAN GROZA, membru al comisiei de preselecție: "Începând cu ziua de marți am văzut că au fost atacuri asupra mea pe mai multe canale de telegram. Între timp am avut discuții și cu persoana care aparent a avut discuții și cu Rurac și cu Musteață. Una dintre persoane m-a atenționat și mi-a dat acceptul să fac referire la comunicarea lor privată, dar nu mi-a dat acordul să divulg identitatea acesteia, se teme pentru securitatea sa, dar persoana respectivă m-a atenționat că se vor întreprinde acțiuni împotriva mea."

Membrii CSP au respins solicitarea lui Groza, la fel ca cele semnate de către Eduard Bulat și Eugeniu Rurac, privind suspendarea și anularea concursului, cât și anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului. Potrivit președintelui Comisiei respective, Angela Motuzoc, Eduard Bulat și Eugeniu Rurac trebuie să apeleze la instanță.

Iulian Groza a declarat pe 26 ianuarie că „acest concurs este viciat, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție și a rezultatelor concursului sunt afectate grav”. Anunțul lui Groza a venit la scurt timp după ce unul dintre candidații pentru șefia Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Eugen Rurac, a trimis o cerere la CSP prin care a solicitat excluderea lui Groza din cadrul Comisiei.

Trei candidați aspiră la funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale - avocatul Andrei Mațco, șeful interimar al unei direcții în cadrul CNA, Eugen Rurac, și procurorul Sergiu Rusu. Aceștia și-au depus dosarele pe 10 ianuarie, în ultima zi a concursului.

Opinia ta contează. Comentează!