Promo-LEX, a lansat,cel de-al patrulea Raport al Misiunii de observare la alegerile prezidențiale
Politic 15 octombrie 2020, 15:25 | 672

Utilizarea resurselor administrative și ignorarea unor reguli impuse de pandemie sunt cele mai frecvente nereguli în actuala campanie electorală. Observatorii Promo-LEX, care au prezentat cel de-al patrulea raport pentru perioada 30 septembrie – 13 octombrie, au înregistrat și primele cazuri de implicare în politică a cultelor religioase. Dintre toți candidații pentru funcția de președinte, cele mai multe abateri le-a comis Igor Dodon, afirmă experții de la Promo LEX. Niciunul dintre cei vizați în raport nu a reacționat, deocamdată.

PAVEL POSTICĂ, director de programe al Promo-LEX: "Atunci când a fost sărbătorit Hramul Orașului, noi am avut situații destul de sensibile, care, pot fi calificate, atât ca utilizarea resurselor administrative în favoarea lui Igor Dodon, cât și încălcarea regulilor sanitare epidemiologice. La fel avem implicarea deschisă prin transfer de imagine a reprezentanților cultelor religioase în favoarea unui singur candidat."

Observatorii au raportat mai multe cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative.

PAVEL POSTICĂ, director de programe al Promo-LEX: "În ultimile doua săptămâni au fost atestate 18 astfel de cazuri, în 13 cazuri vizează candidatul Igor Dodon și câte un caz domnii Deliu, Usatâi, Năstase și doamnele Ivanov și Sandu. Majoritatea cazurilor se referă la implicarea angajaților din structurile de stat în timpul orelor de muncă.Iar în cinci cazuri este asumarea de merite pentru lucrările de infrastructură și investiții majore pe bani publici de către candidatul Igor Dodon."

O altă problemă este discursul de ură și instigarea la discriminare. Observatorii Promo-LEX au în acest sens peste 60 de cazuri noi.

PAVEL POSTICĂ, director de programe al Promo-LEX: "Cu regret în 41 de cazuri, autorii discursului de ură și instigare la discriminare sunt candidații desemnați. În 39 de cazuri este vorba despre candidatul Renato Usatâi, iar câte un caz vizează discursurile domnilor Năstase și Țâcu. Alte 14 cazuri apărțin politicienilor care au avut discursuri de ură în adresa candidaților. În șase situații - Maia Sandu, în patru situații - Igor Dodon, două situații - Renato Usatâi și câte una - Dorin Chirtoacă și Octavian Țâcu."

Potrivit Promo LEX, candidații nu au raportat, din 1 octombrie, cheltuieli de peste 800 de mii lei. Igor Dodon a ascuns cheltuieli de campanie în sumă de 474.856 de lei, Andrei Năstase - 111.531 de lei, Violeta Ivanov – 10. 236 de lei, Maia Sandu – 67.812 lei, Renato Usatîi – 29.598 de lei, iar Tudor Deliu - 20.444 de lei. Niciunul dintre aceștia nu a reacționat la raportul publicat de Promo-LEX.

Opinia ta contează. Comentează!