Proiecte pe bani promiși
Economic 25 ianuarie 2020, 00:36 | 1961

Ministerul Economiei si Infrastructurii a prezentat astazi planul sau de reabilitare si modernizare a drumurilor nationale cu banii promisi de Rusia. Autoritatile mizeaza pe creditul de pana la 500 de milioane de dolari, despre care premierul Ion Chicu si presedintele Igor Dodon spuneau ca ar putea sa-l primeasca Republica Moldova in acest an. Intrebat ce se va intampla daca Moscova nu va aproba imprumutul, ministrul Economiei Anatol Usatai a raspuns prompt: ”Fara bani nu vor fi lucrari”.

Premierul Ion Chicu a anunțat la începutul mandatului său, în noiembrie trecut, că în 2020 și în 2021 se va încerca repararea a circa 1400 de kilometri de drumuri naționale, în sumă totală de 1,4 miliarde de euro. Ministrul Economiei Anatol Usatâi a anunțat astăzi că pentru anul curent sunt planificate lucrări de 1,3 miliarde de lei, aproximativ 66 de milioane de euro. Până în prezent au fost lansate licitații pentru reabilitarea a 184 de kilometri de drumuri naționale, iar până în primăvară urmează a fi lansate licitații pentru reabilitarea altor 170 de kilometri. Implementarea acestor proiecte depinde de creditul promis de Federația Rusă.

Întrebat dacă Ministerul Economiei examinează soluții alternative de finanțare, dacă Rusia nu va oferi creditul sau condițiile acestuia nu vor fi avantajoase, ministrul a răspuns evaziv.

În cadrul conferinței de presă, ministru Economiei a mai declarat că în funcție de lungimea sectoarelor de drum, acestea urmează a fi finalizate în doi sau trei ani. Amintim că premierul Ion Chicu a declarat la începutul mandatului său că a obținut acordul principial al Rusiei de a oferi guvernului de la Chișinău un credit de 500 de milioane de dolari. Vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat ulterior că de fapt, este vorba despre un credit de 300 de milioane de dolari și că nici măcar n-a fost luată o decizie în acest sens, deoarece nu sunt clare garanțiile de restituire a banilor. Nici până în prezent Rusia nu a aprobat oficial creditul. 

Opinia ta contează. Comentează!