Image-Description
CSP i-a admis pe toți cei patru candidați la funcția de procuror general la proba interviului
Social 20 noiembrie 2019, 15:58 | 1385

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) i-a admis în ședința de astăzi, 20 noiembrie, la proba interviului pe toți cei patru candidați la funcția de procuror general, aleși de comisia de preselecție, a cărei decizie a fost invalidată de fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, dar reactivată de noul ministru, Fadei Nagacevschi.

Interviurile se vor desfășura pe data de 28 noiembrie.

Cei patru candidați sunt Oleg Crâșmaru, ofițer superior de urmărire penală la Centrul Național Anticorupție, Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice, Veaceslav Soltan, procuror, șef de secție în cadrul Procuraturii Generale, și Alexandr Stoianoglo, avocat, fost adjunct al procurorului general și fost deputat PDM.

În cadrul ședinței, președinta CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că la lista candidaților și la setul de dosare, transmis pe 18 noiembrie Consiliului, a fost anexată și o confirmare că nu ar exista niciun act administrativ cu privire la anularea rezultatelor concursului pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general.

CSP a solicitat pentru Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crâșmaru și Veaceslav Soltan, certificate de integritate de la ANI și CNA, certificate privind factorii de risc de la SIS, și certificate medicale.

Amintim că Olesea Stamate, fost ministru al Justiției, a anulat pe 6 noiembrie rezultatul concursului de preselecție a candidaților la funcția de procuror general, invocând lipsa tuturor informațiilor necesare pentru o evaluare minuțioasă a aspectelor legate de integritatea candidaților, dar și faptul că cel puțin unul dintre membrii comisiei i-ar fi subapreciat intenționat pe unii candidați. Acestei decizii i-a urmat asumarea răspunderii de către Guvern pentru un proiect de modificare a Legii procuraturii, iar ulterior – demiterea Cabinetului Maia Sandu, printr-o moțiune de cenzură inițiată de PSRM și votată împreună cu PDM.

Noul ministru, Fadei Nagacevschi, a decis să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista scurtă cu cei patru candidați. Nagacevschi a declarat că a analizat modul în care a fost anulat concursul și a constatat că fostul ministru ar fi încălcat legea.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie