Image-Description
Cum a manipulat Rusia baza de date a laboratorului anti-doping de la Moscova
Sport 14 decembrie 2019, 08:19 | 2053

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a pus la dispoziția publicului raportul complet al comitetului de conformitate condus de Jonathan Taylor cu privire la manipularile bazei de date electronice a Laboratorului Anti-Doping de la Moscova (LIMS).

Raportul contine 62 de pagini, fiecare dintre ele fiind etichetată „confidențial”.

Documentul descrie în detaliu cum s-au facut manipulari cu baza de date a laboratorului înainte ca aceasta sa fie transmise experților WADA. Mai mult, „hackerii” nici macar nu au depus prea multe eforturi pentru a ascunde acest fapt.

Pe 17 decembrie 2018, în ziua în care au sosit experții WADA la Moscova, administratorul de sistem LIMS, Evgheni Mocialov a operat o schimbare a datei – 12 noiembrie 2015 – adica cu cinci zile înainte de fuga în SUA a fostului director al LIMS, Grigori Rodcenkov. El a șters mai multe fișiere create după această dată, precum și informațiile despre aceste modificări care au rămas în jurnalul operațiunilor. În special, Mocialov a șters mai mult de 450 de copii ale bazei de date create ca urmare a salvării automate în 2016.

Autoritățile ruse susțin că Mocialov a copiat aceste date pe computerul său personal pentru a elibera spațiu de pe hard discul laboratorului. Cu toate acestea, examinarea a arătat că hard discul LIMS la acea vreme era liber în proportie de 93%.

Apoi, la 8 ianuarie 2019, administratorul a șters alte 632 de fișiere din LIMS, precum și toate copiile acestora care au fost create ca urmare a salvărilor automate. Pentru a face acest lucru, administratorul a introdus in sistem data de 23 mai 2015. Apoi, în încercarea de a reveni la data corectă (8 ianuarie), a greșit și în loc de 01/08/2019 a introdus 01/08/2019 în formatul acceptat în SUA.

Drept urmare, sistemul s-a trezit datat cu luna august 2019, desi calendarul arata luna ianuarie 2018.

Se presupune că, în perioada 1 – 9 ianuarie 2019, au fost șterse din LIMS 19.982 de fisiere, disparand complet copiile fisierelor pentru perioada 2008-2011.

Autorii raportului au concluzionat că scopul manipulărilor era să ascundă rezultatele pozitive ale testelor doping în cazul a 145 de sportivi.

Pagina de Rusia reamintește că, în septembrie WADA a oferit părții ruse posibilitatea sa explice manipulările. Argumentele Rusiei nu au fost satisfacatoare, iar rezultatul a fost impunerea de sancțiuni pe patru ani împotriva sportului rusesc.

Argumentele Ministerului Sporturilor din Rusia

În fața acuzațiilor directe, ministrul sporturilor Federației Ruse, Pavel Kolobkov, a declarat că nimeni nu a manipulat baza de date a laboratorului din Moscova.

În răspunsurile părții ruse, care au fost trimise la WADA, investigatorii comisiei a fost acuzat de incorectitudine, iar discrepanțele constatate de catre acestia au fost explicate prin „erori obișnuite” și „factorul uman”. De asemenea, s-a pretins că baza LIMS a fost din start prost concepută și gestionată din străinătate.

Potrivit Ministerului Sporturilor, modificările în baza de date ar fi fost facute de Rodcenkov și complicii săi cu scopul discreditari sportivilor ruși.

Pentru a proba acest lucru, a fost fabricată o corespondența a lui Rodcenkov cu asistentul său, Timofei Sobolevski, in care se vorbea despre transfer de bani și bonusuri pe care aceștia le-ar fi extorcat de la sportivi. Aceste mesaje au fost introduse în forumul bazei de date LIMS în perioada 28 noiembrie 2018 – 10 ianuarie 2019.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie