Rămâne în arest preventiv
Justiţie 25 ianuarie 2024, 19:58 | 578

Polițista de 22 de ani, care a provocat un accident rutier în orașul Sângera, soldat cu un deces, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile. Instanța a respins demersul avocatului inculpatei de schimbare a măsurii de constrângere. Deși Procuratura a emis un act, prin care l-a înlăturat pe acuzatorul de stat Vladimir Severin de la examinarea cauzei penale, desemnând un alt acuzator, acesta s-a prezentat astăzi în fața instanței. Este o situație ieșită din comun, afirmă avocații părții vătămate.

După ce în ședința anterioară avocații au cerut recuzarea acuzatorului, Procuratura a emis un act prin care a decis ca interesele acuzării să fie reprezentate de alt procuror.

VIOREL GORTOLOMEI, avocat: "Procurorul a încălcat procedura, ori nu putea modifica demersul fără a avea o încuviințare de la conducerea sa."

Astfel, instanța s-a pomenit în ședință cu doi procurori.

OXANA IVANOV, avocat: "Este pentru prima dată când procurorul care a fost exclus din participarea într-o cauză penală dumnealui astăzi, insistent s-a prezentat la ședință fiind convins că dumnealui are dreptul să participe în cauza penală."

Pe de altă parte, procurorul Vladimir Severin care până în acum prezenta acuzarea, declară că a aflat de decizia emisă abia la începutul ședinței de judecată.

VLADIMIR SEVERIN, procuror: "- Eu am fost anunțat despre această decizie înainte de începerea ședinței pentru a preda materialele necesare colegului meu. - Vreți ca să rămâneți în continuare procuror în acest caz? - Eu nu-mi doresc, eu îmi exercit acțiunile procesuale și consider că nu pot fi înlăturat deocamdată în baza actualului emis ieri. Eu nu cunosc ce a stat la baza emiterii celui de-al doilea act procesual privind desemnarea acuzatorului de stat și abrogarea primului act. Al doilea act procesul nu putea să-l anuleze pe primul ori emitentul acestuia este de aceeași ordine ierarhică ca și primul."

Într-un final, instanța a dispus întreruperea ședinței până pe 31 ianuarie.

OXANA IVANOV, avocat: "Urma să se înceapă examinarea cauzei în procedură simplificată așa cum a depus inculpata o cerere."

Mama tinerei decedate în accident spune că nu crede că în cazul ei va fi luată o decizie echitabilă.

SVETLANA URSU, mama fetei decedate: "Cu ochii deschiși se vede destul de clar că cineva a ajuns înaintea la toți, înaintea dreptății, înaintea la toate cele."

Accidentul din Sângera s-a întâmplat în noaptea de 29 spre 30 august trecut. A murit o femeie de 31 de ani. Două minore, fiica acesteia, de șase ani, și sora ei de 17 ani, au ajuns la spital. Polițista care a provocat accidentul era băută la volan. Aparatul Drager a arătat o concentrație de alcool de 0,51 mg per litru în aerul expirat. Pe perioada anchetei, polițista a fost suspendată din funcție. Pentru fapta sa, ea riscă până la opt ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Opinia ta contează. Comentează!