Luptele de lângă Avdeevka s-au intensificat în ultima vreme, forțele ruse încercând să încercuiască orașul
Externe 28 noiembrie 2022, 19:40 | 376

Luptele de lângă Avdeevka, un oraș de pe linia frontului din estul Ucrainei, s-au intensificat în ultima vreme, forțele ruse încercând să-l încercuiască. BBC scrie că autoritățile fac apel la cetățenii rămași să fie evacuați de urgență și avertizează că mulți oameni care locuiesc în subsoluri, fără curent, gaz și apă, nu vor supraviețui acestei ierni. Președintele Ucrainei a avertizat că și săptămâna curentă va fi una dificilă. O echipă BBC a mers să vadă cum se descurcă civilii ucraineni care se adăpostesc de bombele rușilor.

Din cauza bombardamentelor constante, oamenii care încă rămân în Avdeevka se tem să iasă afară. Este vorba de aproximativ două mii de cetățeni. Ei încearcă să supraviețuiască fără gaz, fără electricitate, fără căldură și fără apă.

Acesta este singurul loc din Avdeeevka, unde este energie și rețea de telefonie. Autoritățile locale au pus aici un generator și oamenii vin să-și încarce dispozitivele și să discute cu rudele. Această femeie pregătește o supă în afara blocului în care trăiește. Clădirea este grav avariată și nu poate fi folosită ca adăpost în iarna ce vine.

În timp ce gătea, s-au produs mai multe explozii și a trebuit de mers în adăpost.

Președintele Ucrainei afirmă că Moscova pregătește noi lovituri cu rachete, că săptămâna curentă va fi grea, dar că unitatea ucrainenilor reprezintă unul din elementele de protecție împotriva terorii ruse.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Împreună și ajutându-ne unii pe alții vom trece și de această provocare de război: iarna, această încercare a Rusiei de a folosi frigul împotriva oamenilor. Situația de pe front rămâne foarte dificilă. Și mai ales în regiunea Donețk, ca și în săptămânile precedente. A îndura acum și a ne apăra acum înseamnă a îndura și a ne apăra pentru generațiile viitoare, pentru toți ucrainenii de pe teritoriul nostru frumos."

Săptămâna trecută, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, lăsând oamenii fără electricitate. A avut de suferit și Republica Moldova, rămânând câteva ore fără lumină.

Opinia ta contează. Comentează!