Andrei Potrâmba este acuzat de procurori că și-a însușit bani străini, într-o afacere cu merele, în Rusia
Justiţie 19 decembrie 2023, 20:04 | 888

Se află de aproape o lună după gratii, pentru că ar fi luat bani străini. „A ajuns victima sistemului judecătoresc”, afirmă avocații unui bărbat din satul Mălăiești, raionul Grigoriopol, care este închis acum în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Andrei Potrâmba este acuzat de procurori că și-a însuși bani străini, în afacere de comercializare a mărfii, în Rusia. „Nu există nicio probă”, spun avocații. Alți figuranți în dosar vorbesc de o răzbunare. Doina Onofrei a fost al ședințele de judecată și ne spune toată istoria.

Andrei Potrâmba, un bărbat de 38 ani, domiciliat în regiunea transnistreană, are statut de învinuit în cadrul unui dosar penal inițiat, acum trei ani, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Ulterior, dosarul a fost expediat la Procuratura din Șoldănești, unde își are domiciliul presupusa parte vătămată, dar a ajuns să fie examinat la Judecătoria Orhei, sediul Rezina. Andrei Potrâmba este acuzat de procurori că după ce a fost angajat să ducă un lot de mere în Federația Rusă, marfa nu au ajuns la destinație. Tânărul ar fi vândut merele persoanelor terțe, însușindu-și banii, spun acuzatorii. La mijlocul lunii noiembrie curent, Andrei Potrâmba a fost la Chișinău și plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

MIHAIL BOIȘTEAN, avocat: "Justiția nu trebuie să fie o mașinărie de tocat carne omenească. În caz trebuie să fie totul echitabil și corect. Domnul Potrâmba s-a prezentat în primele ședințe, benevol, știind că va fi reținut, dar noi avem un set de documente care dezbat total aceste învinuiri pentru că dacă veți citi rechizitoriu este departe de a fi în concordanță cu legea. Sunt niște relații civile, supte din deget și acelea, dosarul este total ne lucrat."

Avocatul Mihail Boiștean spune că a atacat aplicarea măsurii preventive în adresa clientului său, însă demersul a fost respins de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. Este un pericol, spune apărătorul, așa cum tânărul are mai multe probleme de sănătate și are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență.

MIHAIL BOIȘTEAN, avocat: "Măsura preventivă a fost examinată la Curtea de Apel unde a fost respins recursul nostru. Domnul Potrâmba, în ciuda faptului că am prezentat mai multe documente medicale, l-au plasat în continuare în arest în Penitenciarul nr.13 care este bine cunoscut pentru condițiile sale. Noi am înaintat solicitări pentru ca el să fie internat pentru că avem certificate medicale care impun necesitate internării pentru ulterioare intervenții chirurgicale. Aflarea clientului meu în arest este din punctul nostru de vedere o încălcare și un pericol pentru domnul Potrâmba."

Deținutul afirmă că are dureri insuportabile, dar nu are acces la servicii medicale calificate.

ANDREI POTRÂMBA, inculpat: "- Urmez un tratament injectabil și iau medicamente, sunt cu pastilele în buzunar. - Ați avut acces la îngrijire medicală? - Insuficient! Trebuie să fiu operat. Am nevoie de intervenție chirurgicală. - Cum suportați durerea? - Greu! Am în permanență dureri insuportabile și scurgeri de sânge. E greu!"

Drept parte vătămată în dosarul cu pricina este pomicultorul Serghei Donțov, din Șoldănești. Acesta confirmă că Andrei Potrâmba nu poartă nicio răspundere.

SERGHEI DONȚOV, pomicultor: "- Mi-au furat merele! - Ce cantitate? - Trei autocamioane! Banii, cinci mii de dolari, i-au transmis din Novgorod lui Kiriacov. Este un fost polițist... El face toate aceste lucruri. El cu Diaconu. Dar Potrâmba... Era doar șofer... TAIE Erau două autocamioane cu mere. Acest Kiriacov nu putea să conducă două mașini în același timp. Organizatorii sunt Kiriacov și Diaconu. - Dar cine a luat banii? - Ce bani? - Cinci mii de euro. - Kiriacov."

Vasile Diaconu, care la fel are statul de inculpat în acest dosar, afirmă că Andrei Potrâmbă este folosit de procurori drept armă împotriva sa.

VASILE DIACONU, inculpat: "Dosarul penal a fost pornit cu foarte multe încălcări, nu a fost respectată procedura teritorială. A fost pornită de PCCOCS, ilegal pentru a mă persecuta. Potrâmba a fost șantajat că dacă va da declarații împotriva mea, el va putea pleca acasă! Ața i s-a apus. Deci Potrâmba stă închis fiindcă a refuzat să de-a declarații false împotriva mea!"

Procurorul de caz Ion Mârza își motivează demersurile de aplicare a arestului în privința lui Andrei Potrâmba prin faptul că acesta poate să se eschiveze de la justiție. Un alt motiv este că inculpatul își are domiciliul în raionul Grigoriopol, unde autoritățile de la Chișinău nu dețin controlul. Ion Mârza a refuzat să ne răspundă la întrebări.

ION MÂRZA, procuror: "- Care este necesitate de a-l plasa în aret preventiv pe inculpatul Potrâmba? - La Serviciul de presă. Vă adresați la Serviciul de presă."

Dosarul în care Andrei Potrâmba este cercetat penal se află în gestiunea Judecătoriei Rezina. Următoarea ședință de judecată va avea loc când instanța va lua o decizie în privința arestului.

Opinia ta contează. Comentează!