Un om de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorupție Roman Statnîi și Viorel Morari de estorcare
Politic 8 octombrie 2021, 20:47 | 2661

Un om de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorupție din Republica Moldova, Roman Statnîi și Viorel Morari, că i-ar fi fabricat în 2018 un dosar și l-au lipsit de bunuri în valoare de peste 1 800 000 de euro. Reclamantul insistă că totul s-a făcut la comanda a doi mari antreprenori, ambii din anturajul lui Igor Dodon și a unui fost deputat a Dumei de Stat a Rusiei.

DUMITRU GARCALIUC reporter Jurnal TV: "Ne aflăm pe Aeroportul Chișinău. Aici, pe 27 martie 2018, au fost arestați frații Kheyman, doi oameni de afaceri sosiți din Federația Rusă, într-un dosar penal, despre care, aceștia susțin că a fost fabricat de către procurorii anticorupție, Viorel Morari și Roman Statnîi, în favoarea unui grup criminal, condus de un fost deputat al Dumei de Stat a Rusiei. În consecință, afaceriștii din Rusia au petrecut următoarele patru luni după gratiile izolatorului de la CNA, fiind șantajați să-și cumpere libertatea."

EVEGHENY KHEYMAN, afacerist: "Nu vă imaginați ce spectacol a fost! Vreo 6-7 persoane au participat la arestare. Trebuia să fiu cel puțin nepotul lui Bin Laden ca să fiu arestat în halul acesta. Domnul Statnîi a fost procurorul de caz. El a executat arestarea. Am fost plasat în izolatorul CNA. Trei luni am fost ținut acolo. Nu eram chemat la audieri, nimic. Pur și simplu am stat în celulă."

DUMITRU GARCALIUC reporter Jurnal TV: "Fraților Kheyman le-a fost încriminat сă de la finele lui 2015 și până în decembrie 2017, perioadă în care cei doi au ocupat succesiv funcția de director general al întreprinderii autohtone „Natur Bravo”, ei ar fi prejudiciat compania cu aproape 4 milioane 500 de mii de lei."

Întreprinderea „Natur Bravo” are două fabrici, amplasate pe teritorii de peste 30 de hectare fiecare în oraşele Floreşti şi satul Cupcini, raionul Edineț. Acum câțiva ani, fabrica din Cupcini a fost modernizată, fiind în măsură să ia mai bine de 60 la sută din totalul producţiei. Aici este și o linie proprie de cale ferată. Beneficiarul de facto al întreprinderii la acea vreme era cecenul Vakha Agaev, un prosper om de afaceri în domeniul petrolier, deputat comunist în Duma de Stat a Rusiei. Pe 23 februarie 2020, Vakha Agaev a decedat. Se presupune că moartea a fost cauzată de Covid.

Din 1998 până în 2018, Evgheni Kheyman a fost persoana de încredere a lui Agaev. În 2008, de exemplu, Kheyman a fost numit director general al principalului obiectiv de profit al lui Agaev, gigantul petrolier „Iugnefteprodukt”. Agaev a făcut parte din grupul de oameni apropiați lui Igor Dodon, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în cabinetele din Moscova. La sfârşitul lui 2016, la scurt timp după alegerile prezidenţiale, Evgheni Kheyman a devenit membru al Consiliului economic pe lângă preşedintele Igor Dodon. S-a făcut la recomandarea lui Vakha Agaev. În funcția lui Kheyman au intrat problemele vamale, care apăreau între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Kheyman susține că procurorii anticorupție de la Chișinău l-au deposedat de averi anume la comanda fostului partener de afaceri.

EVEGHENY KHEYMAN, afacerist: "În comparație cu acei bani, de care vorbeau procurorii moldoveni, am operat cu sume mult mai mari, de-a lungul carierei. Credeți-mă. Vă puteți imagina despre ce sume este vorba dacă rulajul lunar al întreprinderii de petrol era de la 2,3 miliarde de ruble la 3,4 miliarde de ruble. Mi-au imputat prejudiciu de 120 de mii de euro, dar, potrivit calculelor, am fost deposedat de imobile în sumă de aproape două milioane de euro. Mai exact, 1 800 030 de euro."

Cum s-au întâmplat lucrurile și cine mai este vizat, aflați mâine la „Jurnalul săptămânii”, de la ora 19.00.

Opinia ta contează. Comentează!