Creditul rusesc, o neclaritate
Economic 2 martie 2020, 19:56 | 1899

Prim-ministrul Ion Chicu a revenit astăzi la banii, pe care Rusia ar urma să-i dea cu împrumut Republicii Moldova. Creditul va fi acordat pe zece ani, cu o dobândă de două la sută. Banii trebuie să vină în prima jumătate a lunii aprilie, a declarat Chicu după ședința tripartită, la Reședința de Stat. Deocamdată, nu este clară suma împrumutului. Inițial s-a vorbit de 500 de milioane de dolari, apoi de 300 de milioane de dolari și de 200 de milioane de dolari. Astăzi, Chicu a anunțat că Rusia va da 200 de milioane de euro.

În luna februarie, Ion Chicu spunea că banii vor veni în luna martie...

Peste două săptămâni, la 26 februarie, Ion Chicu a mai făcut o declarație, în care a invocat același termen pentru debursarea banilor - luna martie. Ca și astăzi, când a spus că banii vor veni în aprilie, Chicu dădea asigurări că finanțarea din partea Rusiei va fi oferită exact la momentul potrivit, la acea dată fiind vorba de luna martie. În decembrie 2019, Igor Dodon se arăta încrezător că negocierile cu Rusia vor dura puțin, iar acordul de împrumut va fi ratificat în luna februarie. Între timp, s-au schimbat nu doar temenii, dar și valoarea creditului. La finele lunii noiembrie 2019, Igor Dodon anunța că Republica Moldova ar urma să primească un credit din Rusia, în valoare de 500 de milioane de dolari. Ulterior, în luna decembrie, Dodon a rectificat: 300 de milioane de dolari, iar săptămâna trecută, Ion Chicu a spus că în anul curent, Guvernul are nevoie de doar 200 de milioane de dolari.

Anterior, ministrul Economiei Anatol Usatâi a declarat că singura sursă de finanțare prevăzută pentru reabilitarea a circa 300 de kilometri de drum, în acest an, sunt banii din Rusia, iar fără acești bani nu vor avea loc lucrări de reconstrucție. 

Opinia ta contează. Comentează!