Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 18 Iunie
Politic 18 iunie 2021, 20:48 | 1541

Partidele înregistrate în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate și-au continuat campania electorală, au organizat conferințe de presă sau întâlniri cu potențialii alegători. Formațiunile politice au prezentat noi proiecte și idei, despre care spun că le vor realiza imediat ce vor ajunge în Parlament: de la investiții masive în infrastructură până la modernizarea sistemului medical și susținerea agricultorilor. Alții și-au amintit de furtul miliardului sau de vrednicia oamenilor din Republica Moldova.

Platforma DA și-a prezentat, astăzi, angajamentele în domeniul sănătății. Deputatul Liviu Vovc a declarat că pe parcursul ultimilor ani sistemul de sănătate a fost ignorat, iar formațiunea pe care o reprezintă își propune să promoveze inițiative legislative privind mărirea alocațiilor pentru sănătate până la 9 la sută din bugetul public pentru creșterea investițiilor în programele de sănătate, asigurarea cu medicamente și dezvoltarea infrastructurii sistemului, excluderea schemelor din sistemul farmaceutic și medical sau promovarea digitalizării serviciilor de sănătate.

LIVIU VOVC, deputat al Platformei DA: "Sănătatea populației trebuie să fie una strategică. Anume din aceste considerente, Platforma DA, în viitorul Parlament, își propune să continue promovarea unor inițiative legislative pentru fortificarea și dezvoltarea sistemului sănătății și anume ne vom focusa pe trei priorități de bază: fortificarea sistemului de sănătate, sănătate pentru întreaga populație și protejarea cadrelor medicale."

Iar deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, candidat pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a anunțat că fracțiunea parlamentară a PSRM a cerut Înaltei Curți controlul constituționalității ”legii miliardului”, prin care au fost acordate garanții de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei pentru acoperirea furtului din sistemul bancar. Batrîncea a spus că ”urmare a acelor decizii secrete privind acoperirea banilor furați, Guvernul practic și-a asumat acea gaură apărută în Bugetul Public Național în urma unei hoții de proporții”.

VLAD BATRÎNCEA, deputat al PSRM: "Fracțiunea socialiștilor, un grup de deputați, a atacat la Curtea Constituțională legea cu privire la garanțiile de stat, aprobată de Guvernul Republicii Moldova în anii 2014-2015. Am apelat la Curtea Constituțională, cu privire la acea lege, ca să fie exercitat controlul constituționalității acestei legi cu privire la miliardele furate."

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au declarat că în următorul Parlament, dar și în viitorul Guvern, pe care îl vor constitui, vor implementa 22 de proiecte mari de infrastructură. Printre acestea: repararea a 2800 de kilometri de drumuri naționale și 3000 de kilometri de drumuri rurale, construcția a două poduri peste Prut și unul peste Nistru, dar și edificarea a două spitale regionale – la Cahul și la Bălți. Președintele interimar al PAS, Igor Grosu, a declarat că bani publici pentru proiecte sunt, însă aceștia au fost furați și irosiți ani la rând.

IGOR GROSU, președintele interimar al PAS: "Noi, Partidul Acțiune și Solidaritate, vom schimba această situație și vom realiza repede și calitativ proiecte de infrastructură la nivel național și local, pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Acum, nu peste zece ani de zile. Dacă vom avea un Parlament curat și un Guvern responsabil, banii cu siguranță vor fi."

Iar președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, s-a întâlnit cu un grup de localnici din raionul Glodeni. Chicu spune că a vorbit cu aceștia despre salarii, pensii, despre medicina accesibilă tuturor cetățenilor, susținerea agricultorilor și dezvoltarea economiei. Fostul premier a declarat în fața localnicilor că el este împotriva ideii că ”moldovenii nu sunt vrednici să se autoguverneze”.

ION CHICU, președintele PDCM: "Noi suntem un popor care, de bine de rău, stăm de 800 de ani aici. Cel puțin așa ne numim, moldoveni, de atunci. Au trecut pe aici și tătarii cu săbii și rușii cu baionetele și toți... Noi am rămas. Nu am dat pământul acesta. Cine nouă ne dă dreptul să-l lăsăm acum? Nu trebuie acum. Se poate țara... Iată, anul trecut, cât de greu a fost, nu ne-am mai dus noi la pământ, am rezistat, dacă ne mobilizăm și dacă lucrăm. De aceea, cele mai bune relații cu România! dar noi trebuie să avem statul nostru."

Ceilalți concurenți electorali nu au organizat astăzi evenimente publice vizibile în cadrul campaniei electorale.

Opinia ta contează. Comentează!