UE oferă asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Economic 24 martie 2022, 15:51 | 1129

Parlamentul European a decis să acorde Republicii Moldova 150 de milioane de euro cu titlul asistență macrofinanciară. Împrumuturile de 120 de milioane de euro și granturile de 30 de milioane de euro vor fi plătite în trei tranșe, până în 2024, a scris pe facebook eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Prima tranșă este planificată pentru vara acestui an, pentru a fi folosită unde este cea mai mare nevoie, a precizat Mureșan.

SIEGFRIED MUREȘAN, deputat în Parlamentul European: "Oamenii și-au deschis casele pentru a găzdui refugiați, iar autoritățile din Republica Moldova au făcut tot ce era necesar pentru a ajuta persoanele care vin din Ucraina. Dar autoritățile de la Chișinău au nevoie urgent de cât mai mult sprijin din partea noastră pentru a gestiona această criză. De aceea, am spus aseară în plenul Parlamentului European că, pe lângă această asistență de 150 de milioane de euro, trebuie să fim pregătiți să aprobăm rapid un nou sprijin pentru Republica Moldova."

Toată Europa a înțeles în aceste săptămâni că Republica Moldova este pentru securitatea Uniunii Europene la fel de relevantă precum Ucraina, a mai scris Siegfried Mureșan. Decizia de acordare a asistenței macrofinanciare Guvernului dec la Chișinău a fost aprobată de către 558 de europarlamentari. Din 2010, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova 190 de milioane de euro prin acest tip de asistență. Fondul Monetar Internațional a identificat că pentru 2022, Republica Moldova are un deficit de 440 de milioane de euro în ceea ce privește nevoile sale de finanțare.

Opinia ta contează. Comentează!