O companie care a luat în mod fraudulos un credit de la BEM, deferită justiției; A prejudiciat statul cu 19 milioane de lei
Economic 18 februarie 2021, 16:56 | 2142

O companie de construcții a fost supusă justiției, pentru că a prejudiciat statul cu peste 19 milioane lei. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunță că a încheiat urmărirea penală și a expediat în instanță dosarul în care sunt vizate cinci persoane. Acestea riscă acum până la 15 ani de închisoare.

Cei cinci inculpați activau într-o companie specializată în comercializarea materialelor de construcție, în special piatră și nisip. Potrivit anchetei, în 2010, sub pretextul contractării de la Banca de Economii a unui credit de un un milion două sute de mii euro, ei au prezentat un plan de afaceri fals - au indicat drept scop cumpărarea unui tomograf, utilaj medical a cărui folosire nu era necesară în segmentul de activitate al companiei. Pe piață, aparatul era comercializat la prețul de circa trei sute de mii de euro. După ce solicitarea de acordare a creditului a fost acceptată de bancă, compania a transferat banii în afara Republicii Moldova, ca să creeze impresia că sunt folosiți în scopul declarat de cumpărare a tomografului. Ulterior, inculpații au cerut returnarea banilor și i-au folosit în propriile scopuri.

Anchetatorii afirmă că în baza acestor fapte de escrocherie și spălare de bani, inculpații și-au adus contribuția la devalizarea activelor statului în Banca de Economii, bancă în care în anul 2010 statul deținea peste 56 la sută din acțiuni.

Cei cinci inculpați sunt atât persoane care administrau direct compania vizată, precum și persoane care o administrau „din umbră.” Doi dintre inculpații care gestionau de facto compania, anterior, în baza demersurilor procurorilor, au fost plasați în arest preventiv. Ulterior însă aceștia au fost eliberați și li s-a aplicat o altă măsură mai blândă, iar recursul procurorilor a fost respins. Acum, în privința unei persoane este aplicat arestul la domiciliu, în privința alteia – control judiciar, iar pentru alți trei inculpați – obligația de nepărăsire a localității.Investigarea cazului a început în 2017, prin instrumentarea dosarului de Procuratura Anticorupție, fiind abandonat timp de aproximativ trei ani. În octombrie 2020, figuranților le-a fost atribuit statutul de învinuiți. Dosarul are 40 de volume și a fost trimis în judecată, spre examinare în fond. Procuratura continuă investigațiile pentru tragerea la răspundere și a responsabililor din cadrul Băncii de Economii, implicați în comiterea infracțiunii, dar și a acțiunilor ilegale ale altor companii, care au acționat în mod similar. Potrivit legii, escrocheria imputată tuturor celor cinci inculpați este pedepsită cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!