Blonschi, eliberat pe cauțiune
Justiţie 16 ianuarie 2024, 19:44 | 471

Anatolie Blonschi, unul dintre figuranții în dosarul numit generic „Frauda bancară”, a fost eliberat din arest preventiv în schimbul garanțiilor personale ale trei persoane. Acestea au plătit în total 12 mii de lei. Decizia a fost luată astăzi de magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Cele trei persoane, care s-au prezentat drept garanți pentru eliberarea lui Blonschi din închisoare au achitat câte 4.000 de lei pentru schimbarea măsurii preventive. Printre cei trei garanți se numără omul de afaceri Igor Eșanu și starețul Mănăstirii din Horăști, arhimandritul Nectarie.

Procurorul de caz Gheorghe Iapără crede că Blonschi va încerca să scape de urmărirea penală.

GHOERGHE IARĂPĂ, procuror: "S-a constatat cu certitudine anterior existența riscului ca persoana să se eschiveze de la urmărirea penală. Instanța cu părere de rău nu a luat în calcul aceste circumstanțe. Nu știu din care motive."

Anatolie Blonschi nu a fost audiat şi nici nu le-a explicat procurorilor anticorupţie de ce s-a predat benevol în ziua de 9 ianuarie, la punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa. El a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat PD, Vladimir Andronachi.

Blonschi e acuzat de complicitate într-un dosar de spălare de bani şi de transferul a 600 de mii de euro în interesul unei organizații criminale. Banii au fost obținuţi ilegal de la Banca de Economii, în noiembrie 2014. Iar Vladimir Andronachi e unul dintre apropiaţii oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Acesta este principalul învinuit din dosarele Frauda Bancară şi Metalferos. Este acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Potrivit procurorilor, Andronachi și complicii săi ar fi prejudiciat statul cu 26 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!