Renaște din cenușă... Prin muzică
Cultură 7 octombrie 2020, 20:30 | 1695

Peste două zile, la Palatul Republicii, va avea loc un concert vocal-simfonic, ce va marca deschiderea stagiunii aniversare a Filarmonicii Naționale. Până atunci însă, soliștii sunt la repetiții și abia așteaptă să urce în scenă. Între timp, pe conturile instituției au fost adunate deja peste 300 de mii de lei pentru reconstrucția Filarmonicii.

MIHAIL AGAFIȚA, director- artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice: "Urmează concertul nostru de deschidere a stagiunii care, trebuie să menționez, este o stagiune aniversară pentru Filarmonică, care împlinește 80 de ani de la fondare în acest an și este o aniversare și pentru Orchestra Simfonică, dar și pentru cor pentru că ambele împlinesc 90 de ani de la fondare și ar fi trebuit să fie o sărbătoare pentru noi la Filarmonică care nu ne găzduia, dar era casa noastră."

MIHAIL AGAFIȚA, director-artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice: "Colegii mei chiar dacă sunt muzicieni și artiști, am văzut cu ochii mei că sunt foarte curajoși, pentru că împreună am intrat în acel incendiu pentru că, clădirea ardea și era foarte mult fum, dar am intrat de multe ori și am reușit să salvăm ceea ce s-a putut scoate."

Diana are 21 de ani și de 4 ani este pianista Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale. Ea spune că Filarmonica îi era ca a doua casă.

DIANA VORONEȚCAIA, solistă a Orchestrei Simfonice: "Renaștem, dar totuși încă nu-mi vine a crede, fiindcă pentru mine este, de exemplu, ca și cum a murit o persoană dragă, era ca și a doua casă și plus istrumentele, tot s-a distrus."

Părțile avariate ale clădirii Filarmonicii Naționale vor fi demolate. Decizia a fost luată ieri în cadrul ședinței grupului de gestionare a situației după incendiul devastator. În acest sens, Ministerul Educației Culturii și Cercetării va solicita autorității publice locale autorizația de demontare a părților avariate. Incendiul a distrus o mare parte din clădirea Filarmonicii Naționale, fiind afectate și instrumente muzicale de valoare. În timpul incendiului acoperișul Filarmonicii s-a prăbușit.

Opinia ta contează. Comentează!