Chișinăul e o țintă pentru spionii ruși
Social 24 iulie 2023, 19:54 | 21767

Rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Am numărat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

Iată cum arată de la înălțimea zborului de pasăre hotelul de pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Acoperișul este împânzit cu antene parabolice și alte dispozitive. În aprilie curent, jurnaliștii mai multor publicații din Europa au publicat o investigație privind echipamentele de comunicații și spionaj montate pe acoperișurile ambasadelor Rusiei din occident. În vârful clasamentului se află consulatul de la Bruxelles, pe al cărui acoperiș sunt 17 antene, relatează „Le Monde”. Jurnaliștii francezi susțin că Bruxellesul a devenit una dintre principalele ținte ale spionilor ruși, deoarece acolo se află sediile Uniunii Europene și ale NATO. Pornind de la această anchetă, echipa noastră de investigație a descoperit că ambasada de pe bulevardul Ștefan cel Mare surclasează detașat capitala Belgiei în lista de priorități a rușilor la capitolul sisteme de supraveghere.

CĂLIN JUCOVSCHI, Reporter Jurnal TV: "Am numărat cel puțin 28 de antene fixate pe aceste două clădiri, pe care le vedeți în spatele meu. Și asta e doar ceea ce se vede cu ochiul liber. Cele mai multe, 13, sunt antene parabolice. Este și o serie de echipamente de frecvență înaltă, foarte înaltă sau ultra înaltă, care, conectate la tehnică specială, sunt capabile, potrivit specialiștilor, să intercepteze conversații de pe telefonul mobil, date WI-FI și comunicații la distanță lungă. Și toate aceste tehnologii sunt conectate în nemijlocită apropiere de principalele instituții ale statului."

Inginerul radiotehnic Iurii Sainsus susține că orice tip de antenă poate fi folosită în scopuri militare. Numai știind la ce sunt conectate, putem stabili la ce servesc cu adevărat.

IURII SAINSUS, inginer radiotehnic: "Poate ea fi folosită în domeniul militar, asta poate spune numai un specialist care cunoaște la ce tehnică este conectată. Doar atunci vom putea constata că această antenă nu se folosește în scopuri civile. Adică antena este doar un instrument. Informația este translată, adică emisă și primită de alt aparataj care se află de acum în interiorul clădirii."

Conectate corespunzător, antenele captează semnale printr-o metodă numită „A Man in the middle”, susține expertul în tehnologii informaționale și securitate cibernetică, Oleg Păduraru.

OLEG PĂDURARU, expert în tehnologii informaționale: "Sistemul „Man in the middle” constă în amplasarea răufăcătorului la mijloc, între emițător și receptor. Acesta primește semnalele, le captează, și ulterior are și posibilitatea de a le modifica, și a le trimite către receptor cu semnal modificat. Toate tipurile de semnale, începând cu semnalele radio, semnalele TV, rețelele mobile pot fi interceptate, comunicațiile prin satelit, internetul prin satelit. - Asta se întâmplă în timp real? - Teoretic da. Asta deja depinde de echipamentul pe care îl are răufăcătorul și puterea lui de calcul."

Din imagini se vede: cablurile conectate la antene sunt trase în interior. Asta denotă că înăuntru există un centru de comandă, care permite manevrarea sistemelor de la distanță. În posesia noastră au ajuns imagini care demonstrează acest lucru. A fost surprinsă o antenă parabolică în timp ce se rotea automat. O țară ca Rusia, care dispune de sateliți proprii pe orbită, ar putea folosi multitudinea de antene parabolice pentru transmiterea informațiilor decodificate către sateliți. Un alt mister sunt magaziile mici, care răsar pe acest acoperiș. Arată ca două containere, amplasate de ambele părți. Astfel de „colibe” există în Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Grecia, Malta, Portugalia, România și Suedia, se arată în ancheta jurnaliștilor europeni. „Aceste magazii ar ascunde cele mai sensibile dispozitive de supraveghere și merită maximă atenție”, este opinia unui general din Polonia, consultat de „VSquare”. Am obținut imagini de pe vremea când acoperișurile acestor magazii au fost reparate. Echipamentul din interior este acoperit cu o peliculă opacă. Modelele instalate de Rusia în aceste containere pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției, spun experții consultați de autorii investigației „Epsiomati”. De asemenea, pot transmite informații către nave militare rusești, notează experții citați de publicația belgiană „De Tijd”. Conectate la tehnica specială amplasată în incinta ambasadei, sau în misterioasele containere, cu ajutorul antenelor pot fi operate atacuri cibernetice asupra rețelelor guvernamentale. Acest lucru este însă imposibil de verificat. Imunitatea diplomaților și ai reprezentanților acestora este garantată de Convenția de la Viena.

Opinia ta contează. Comentează!