Joe Biden va anunţa plecarea tuturor militarilor SUA din Afganistan până pe 11 septembrie
Externe 15 aprilie 2021, 17:38 | 551

Secretarul de stat Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan. Statele Unite vor lucra cu aliaţii pentru o retragere coordonată. Joe Biden va anunţa plecarea tuturor militarilor americani din Afganistan până pe 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele, care au provocat intervenţia militară americană în această ţară.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Nu putem continua ciclul extinderii prezenței noastre militare în Afganistan, în speranța de a crea acolo condiții ideale. Sunt al patrulea președinte american, care conduce cu prezența trupelor SUA în Afganistan. Doi republicani, doi democrați. Nu voi pasa această responsabilitate la al cincilea președinte."

America a intervenit în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani, după atentatele împotriva turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Osama bin Laden a fost înlăturat. Asta s-a întâmplat în urmă cu zece ani. Echipa mea îmbunătățește strategia națională de monitorizare și perturbare a amenințărilor teroriste semnificative nu numai în Afghanistan, ci oriunde ar putea apărea, în Africa, Europa, Orientul Mijlociu și în alte părți."

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din statele membre ale NATO au avut miercuri o videoconferinţă prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în prezenţa secretarului de stat american, Antony Blinken, şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Cu 20 de ani în urmă, Statele Unite au fost atacate, pe 11 septembrie. Împreună am mers în Afganistan pentru a ne ocupa de cei care ne-au atacat și pentru a ne asigura că Afganistanul nu va deveni din nou un refugiu pentru teroriștii care ar putea ataca pe oricare din noi. Împreună am atins obiectivele pe care ne-am propus să le realizăm. Acum este timpul să ne aducem trupele acasă."

În același timp, retragerea trupelor din Afganistan generează riscuri „semnificative” privind amplificarea terorismului, afirmă William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii.

WILLIAM BURNS, directorul CIA: "Trebuie să vedem foarte clar realitatea, să observăm potenţialele provocări în materie de terorism, faptul că atât reţeaua Al-Qaida, cât şi gruparea Stat Islamic menţin intenţiile de recuperare a abilităţilor de atacare a obiectivelor SUA, fie în regiune, fie în Occident sau, în ultimă instanţă, pe plan intern."

În anii 2010-2011, aproximativ 100.000 de militari americani erau desfăşuraţi în Afganistan.

Fostul preşedinte democrat Barack Obama redusese acest contingent până la 8.400 de militari, apoi succesorul său, republicanul Donald Trump, a continuat retragerea: în prezent mai sunt doar 2.500 de militari americani în Afganistan, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!