Ministerul de Externe din România susține că declarațiile lui Chicu sunt inacceptabile
Politic 25 mai 2020, 23:49 | 2238

Mesajul premierului Ion Chicu pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan, făcut public vineri, ar putea declanșa un adevărat scandal diplomatic. Ministerul de Externe de la București a calificat declarațiile lui Chicu ca fiind ”complet inacceptabile”, iar deputatul Constantin Codreanu a solicitat retragerea cetăţeniei române premierului Republicii Moldova. Astăzi, Ion Chicu a anunțat că regretă modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile lui.

În mesajul său plasat vineri pe facebook, Ion Chicu l-a atacat pe europarlamentarul român Siegfried Mureșan și a criticat România pentru felul în care gestionează criza provocată de coronavirus. Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe afirmă că declarațiile lui Chicu sunt ”complet inacceptabile”.

COMUNICAT DE PRESĂ AL MAE: Ministerul Afacerilor Externe român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. (...) MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. // sursa: mae.ro

Ion Chicu nu merită cetățenia română, consideră deputatul PNL Matei Dobrovie.

DECLARAȚIILE LUI MATEI DOBROVIE: Ion Chicu (...) recidivează, atacându-i pe europarlamentarii români, care spun adevărul - că guvernul său nu a făcut reforme și a gestionat prost pandemia de coronavirus. (...) Să vă fie rușine, domnule Chicu! Nu meritați să fiți premierul Republicii Moldova, după cum nu meritați nici cetățenia română, pe care o dețineți în timp ce jigniți România! // sursa: facebook

Ion Chicu nu are ce căuta în fruntea unui guvern, afirmă senatoarea de Iași, Laura-Iuliana Scântei.

MESAJUL LAUREI-IULIANA SCÂNTEI: Ca politician român, senator, consider că atitudinea pe care a avut-o primul ministru Ion Chicu îl reprezintă doar pe el, gol-goluț, așa cum e - un mujic needucat, fără maniere diplomatice, cu limbaj grobian, care nu are ce căuta în fruntea unui guvern de țară, care dorește să fie sub cupola Europei. // sursa: facebook

Iar primarul de Iași, Mihai Chirica, susține că Ion Chicu ar trebui să își prezinte scuze publice.

DECLARAȚIILE LUI MIHAI CHIRICA: Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că ați ratat șansa de a rămâne, cât de puțin, în cartea de istorie a Moldovei. (...) Nu suntem supărați, domnule Chicu, chiar dacă ne-am îmbolnăvit medicii, îngrijind pe ai noștri. Și știți de ce? Pentru că nu va dura foarte mult și dumneavoastră n-o să mai fiți nimic, dar absolut nimic, ci doar o pată roșie pe o floare albă - Basarabia! // sursa: facebook

Nemulțumit de Chicu este și compozitorul Eugen Doga. Artistul îi sugerează premierului să plece.

MESAJUL LUI EUGEN DOGA: Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este la culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși, veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învățat părinții. Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine. // sursa: facebook

În apărarea lui Chicu a sărit deputatul socialist Vasile Bolea.: (...) Răspunsul pe care l-a dat prim-ministrul Ion Chicu a fost o palmă usturătoare la obrazul gros al unui nesimțit. (...) Așa că îngâmfatul europarlamentar să-și mai dea seama ce spune și să nu o facă aici, în casa noastră, pe (șeful).

Luni, Ion Chicu a scris pe facebook despre faptul că s-a întâlnit cu ambasadorul României, Daniel Ioniță. ”Am ținut să-i exprim domnului ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României”, a scris Ion Chicu. Unul dintre consilierii acestuia, Vitalie Dragancea, consideră că frații trebuie să găsească căi, să se unească.

VITALIE DRAGANCEA, consilier al prim-ministrului Ion Chicu: Eu tot urmăresc ca și dumneavoastră evoluția acestei situații. Doar că eu am notat că nu pentru prima dată au fost făcute niște declarații mai puțin prietenoase din partea unui europarlamentar. Cu atât mai mult atunci când noi vorbim despre declarații făcute de persoane care ne numesc frați. Frații trebuie să găsească căi să se unească, dar nu să se acuze reciproc și să se dezbine.

Directorul Expert Forum de la București, Sorin Ioniță, este de părere că prin astfel de declarații, Ion Chicu dorește sustragerea atenției publice de la alte lucruri.

SORIN IONIȚĂ, directorul Expert Forum de la București: Comentariile lui Chicu cred că sunt parte dintr-o scenă de teatru, pe care a pus-o la cale cu președintele Igor Dodon ca să creeze acoperire pentru afacerea „kuliok”,...pentru sacoșa cu bani. E clar că lucrurile acestea sunt orchestrate, mie așa mi se pare, și miza principală este Dodon, președinția, campania și acuzațiile de corupție.

Deputatul român Constantin Codreanu a depus luni o plângere la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Comisia pentru Cetăţenie, în care solicită retragerea cetăţeniei române premierului Republicii Moldova Ion Chicu. Deputatul menţionează că, potrivit Legii, cetăţenia română poate fi retrasă persoanei care, aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României. Constantin Codreanu declară că la baza acestei plângeri stau declaraţiile denigratoare ale premierului Chicu la adresa României, declaraţii care au scandalizat opinia publică de pe ambele maluri ale Prutului. 

Opinia ta contează. Comentează!