Jurnalul Săptămânii, 21 Mai

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

O familie din Ceadîr-Lunga poate fi considerată un exemplu și o... raritate. Unii își numără bogăția în bani, iar Serghei și Ludmila - în copii. Mai exact, cresc 16, inclusiv unul adoptiv. Familia numeroasă este un exemplu de dragoste și armonie între părinți și copii, dar și între frați și surori. La început le era extrem de greu. Primii șapte copii se nășteau unul după altul. Acum, preotul Serghei și soția sa Ludmila spun că s-au obișnuit. ”Vor fi, câți va da Dumnezeu. 25, deci 25”, spun ei.

Angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” pot, în sfârșit să respire ușurați. După ce ani la rând au primit salarii mizere, de pe 1 iulie, acestea vor crește cu 89%. Astfel, muncitorii simpli, care primesc acum aproximativ 3500 de lei, după majorare se vor bucura de lefuri de peste 7000 de lei. Între timp, conducerea CFM mai trebuie să le plătească restanțele salariale acumulate în ultimii doi ani.

Iar producătorii de mere sunt în mare dificultate. Până în acest an, 99 la sută dintre merele moldovenești erau exportate în Rusia și Belarus. Adevărul e că producătorii nu prea se grăbeau să caute noi piețe sau să diversifice soiurile, pe care le aveau. După 24 februarie, s-au pomenit cu merele blocate în frigidere. Acum, Rusia oferă doar trei lei pentru un kilogram de mere. Cu acest preț producătorii spun că nici nu și-ar recupera cheltuielile. Mai grav, unii nici și-au primit banii pentru marfa vândută în Rusia, iarna trecută. În aceste condiții, experții le sugerează agricultorilor să exporte spre Occident.

Opinia ta contează. Comentează!