Interpolul a refuzat să-l anunțe în urmărire internațională pe Vladimir Plahotniuc
Justiţie 24 iulie 2020, 15:19 | 2138

Interpol a refuzat să-l dea în urmărire internațională pe Vladimir Plahotniuc. Informațiile despre fostul lider al Partidului Democrat au fost scoase din baza de date a organizației. Procuratura Generală a fost anunțată ieri despre această hotărâre.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, decizia a fost luată în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei de Control a Fișierelor a Secretariatului General al Interpol, care a avut loc în perioada 29 iunie - 3 iulie în orașul francez Lion. Acolo s-a stabilit că menținerea datelor privind solicitantul nu este compatibilă cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

COMUNICAT DE PRESĂ: Deoarece Comisia nu a indicat prin ce și-a motivat decizia, Procuratura Generală se va adresa Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele, care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunțarea învinuitului în căutare internațională. În funcție de răspunsul care va urma, Procuratura va decide asupra modalității de reacționare în consecință. // sursa: procuratura.md

În același comunicat se arată că Procuratura continuă să administreze probe și va interveni cu argumente suplimentare în fiecare caz de refuz din partea partenerilor ”pentru a-i convinge că anume învinuitul este unul dintre beneficiarii furtului miliardului”. Amintim că acum o lună, Procuratura Generală a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova. Concomitent, procurorii de la Chișinău au expediat colegilor americani două cereri pentru colectarea probelor, care să confirme acuzațiile aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificarea bunurilor dobândite ilegal, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar. Vladimir Plahotniuc a fost învinuit pe trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”. 

Opinia ta contează. Comentează!