Cronograf 2019 s-a încheiat
Cultură 29 mai 2019, 20:15 | 1730

Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf” s-a încheiat. Marele premiu în valoare de 2500 de euro şi trofeul ediției i-a revenit filmului „Femei cu cercei din praf de pușcă”, în regia lui Reza Farahmand din Iran. Lucrarea acestuia a primit și premiul ”Simpatia publicului”.

Cele 49 de documentare participante la concurs au fost înscrise la cinci secțiuni: „CadRO”, „Producții locale”, „Un LIKE pentru documentar”, „Cu ochii pe Moldova” și secțiunea principală. Premiul mare și Trofeul Cronograf au fost decernate documentarului „Femei cu cercei din praf de pușcă”, în regia lui Reza Farahmand din Iran. Acest premiu, în valoare de 2.500 de euro, a fost acordat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.

La secțiunea ”Producții locale”, trofeul au fost decernat documentarului „Toltrele Prutului şi carierele de piatră”, în regia lui Victor Găluşcă. Juriul a apreciat importanţa subiectului adus în atenţie, folosind cu măiestrie instrumentele filmului documentar.

Premiul I şi Trofeul la Secţiunea CadRO au fost acordate documentarului „Licu - o istorie românească”, în regia Anei Dumitrescu, care a cucerit juriul prin armonia montajului, a muzicii şi a materialului de arhivă.

La secția Cu ochii pe Moldova premiul principal, în valoare de 10 mii de lei, a fost oferit filmului „Miracolul moldovenesc”, în regia lui Stian Indervoll, din Norvegia, care a reușit să reflecte povestea înființării, la Chișinău, a unui centru pentru persoane cu grave deficiențe de vedere.

Iar documentarului „Anticariatul”, în regia lui Mihai Nichiforeac, a cucerit publicul la sectiunea Un LIKE pentru Documentar. Organizatorii sunt mulțumiți de festival și spun că au fost vizitați de un număr mare de spectatori.

Festivalul „CRONOGRAF” este organizat la Chişinău din 2001. Evenimentul a apărut la iniţiativa unor cineaşti, care şi-au propus să animeze viaţa culturală de aici şi să aducă mai aproape de public documentare de ultimă oră din întreaga lume. 

Opinia ta contează. Comentează!