Jurnalul orei 17, 14 Septembrie
Jurnalul orei 17:00 14 septembrie 2021, 19:07 | 1783

Prezentat de Vasile Luchianu

Curtea Constituțională a anulat astăzi plafonarea taxelor locale, măsură introdusă de guvernul Chicu în politica fiscală pentru anul curent și aprobată de fosta majoritate PSRM-Șor în luna decembrie 2020. Decizia Curții vine după ce mai mulți experți economici și primari au atenționat anterior că reducerea veniturilor, prin plafonarea taxelor locale, va submina autonomia locală și va crește dependența de autoritățile centrale.

Modificările operate în august de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură rămân în vigoare. Plenul Curții Constituționale a menținut decizia judecătoarei Liuba Șova, care a respins cererea procurorului general de suspendare a acestora. Doar judecătorul constituțional Serghei Țurcan a formulat o opinie separată la decizia de confirmare a Plenului Înaltei Curți. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat cum se va proceda în privința lui Alexandr Stoianoglo.

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova 36 de milioane de euro, pentru măsuri de recuperare post COVID-19, dar și pentru reformarea poliției. Anunțul a fost făcut de către directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie