Mesajele liderilor de „Ziua Europei”
Politic 9 mai 2023, 15:46 | 507

Mesaje de felicitare pentru cetățeni cu prilejul „Zilei Europei”. De 9 mai, zi în care este sărbătorită pacea și unitatea pe continentul european, președintele Maia Sandu a scos în evidență importanța statutului de țară candidat pentru aderare la blocul comunitar, obținut de Republica Moldova. Iar șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a spus că pe 1 iunie, atunci când va găzdui Summitul Comunității Politice Europene, Republica Moldova se va afla în centrul Europei.

În mesajul său de felicitare, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că astăzi celebrăm pacea și unitatea familiei europene.

MAIA SANDU, peședintele Republicii Moldova: "Este primul an în care sărbătorim Ziua Europei în calitate de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și sunt convinsă că, într-o zi, vom sărbători Ziua Europei ca membru cu drepturi depline în această mare familie. Acum, Europa ne unește pe noi, toți oamenii Moldovei, pentru a ne câștiga locul de drept între țările europene. Moldova va întări și va îmbogăți Uniunea Europeană. La Mulți Ani, Europa! La Mulți Ani, Moldova europeană!"

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, s-a adresat cetățenilor într-un mesaj video publicat pe Facebook.

JANIS MAZEIKCS: "Dragi prieteni, Ziua Europei este un prilej de a celebra pacea și unitatea în întreaga Europă. În această zi, revitalizăm visul european și revigorăm integrarea europeană. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de importantă este solidaritatea pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a menținea prosperitatea. UE este mereu solidară cu poporul ucrainean, precum și cu poporul Republicii Moldova."

Oficialul a amintit și despre Summitul Comunității Politice Europene care va fi găzduit de țara noastră, menționând că pe întâi iunie Republica Moldova se va afla în centrul Europei, fiind o platformă de coordonare strategică pentru țările europene.

JANIS MAZEIKCS: "Moldova a ales calea europeană, calea reformelor pentru intangibilitatea demnității umane. Moldova a ales democrația și statul de drept și lupta împotriva intereselor acelor persoane care criminalizează adevărul și înarmează minciuna. Moldova a ales calea spre un destin mai bun. La mulți ani, Europa!"

Menționăm că delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale blocului comunitar, marchează Ziua Europei 2023 printr-o serie de evenimente culturale, interactive și educaționale în diferite regiuni ale Republicii Moldova. „Orășelul European” din Chișinău își va deschide, din nou, porțile, în contextul Zilei Europei. Evenimentul organizat anual se va desfășura pe 13 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. O manifestație similară va avea loc și la Leova, în data de 20 mai.

Opinia ta contează. Comentează!