Un Colegiu va evalua judecătorii
Justiţie 12 aprilie 2023, 15:35 | 496

Mecanismul de evaluare și selecție a candidaților pentru funcția de judecător, dar și a judecătorilor actuali, care vor să fie promovați, va fi modificat. Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din nouă membri, dintre care șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Legii privind selecția și evaluarea performanțelor magistraților.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Criteriile de evaluare a acestora vor fi bazate pe trei aspecte de bază: competența profesională, competența organizatorică și integritatea profesională. Prin acest proiect noi îmbunătățim mecanismul de evaluare, selecție a judecătorilor."

Mandatul membrilor Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor va fi oferit pe un termen de șase ani, iar procedura de selecție a membrilor Colegiului va fi una mai riguroasă, a punctat ministrul Justiției. La funcția de membru al Colegiului nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii cinic ani, care nu au studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă în muncă în domeniul juridic, pentru membrii judecători de doi ani, iar pentru membrii non-judecători de cinci ani. Membrii Colegiului din rândul judecătorilor sunt aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar Membrii Colegiului din rândul reprezentanților societății civile sunt numiți de către Consiliul Superior al Magistraturii, fiind selectați prin concurs public, organizat de CSM. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Parlament.

Opinia ta contează. Comentează!