Oamenii lui Șor, în fața magistraților
Justiţie 14 martie 2023, 19:33 | 2191

Șapte indivizi, reținuți sâmbătă pentru că urmau să organizeze dezordini în masă în timpul protestelor organizate de Partidul Șor, au fost plasați în arest pentru un termen de 30 de zile.

Decizia fost luată azi de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la solicitarea procurorilor. Potrivit acestora, unul dintre cei șapte este din afara Republicii Moldova și a fost adus primul în fața judecătorilor. Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a declarat că un bărbat venit din Rusia a fost reținut, când s-a aflat că el avea rolul de a instrui persoanele racolate cum să organizeze destabilizări în timpul protestelor. Am încercat să vorbim cu cei șapte indivizi aduși în instanță, dar aceștia au evitat să răspundă la întrebări. Procurorul de caz ne-a spus că unele persoane reținute azi colaborează cu anchetatorii.

Primul în fața magistraților a fost adus un bărbat pe nume Andrei Baciurin, născut la Bălți, dar care, potrivit surselor noastre, locuiește în Rusia. Baciurin ar fi persoana responsabilă de instruirea grupului pentru organizarea destabilizărilor. Procurorul de caz a confirmat că o persoană reținută este venită recent din afara țării, dar nu a vrut să ne spună numele acesteia.

Cei aduși în fața judecătorilor încercau să-și ascundă fața sau pur și simplu aplecau capurile. Fiecare era escortat de către cel puțin patru mascați.

CONSTANTIN POPESCU, procuror: "Persoanele respective nu par a fi protestatari pașnici. Ei au fost racolați, organizați și instruiți din timp. Potrivit materialelor, pe parcursul zilei de 11 martie s-a documentat acest caz, urmare a unor măsuri speciale de investigații, s-a stabilit că persoanele respective au fost plasate în mai multe apartamente din Chișinău unde erau instruite de o persoană sosită recent în Republica Moldova."

Sâmbătă, 11 martie, șeful Inspectoratului General al Poliției anunța că zece grupuri cazate în Chișinău urmau să fie implicate în destabilizări, îndrumate de persoane din Rusia.

Potrivit poliției, urmau să fie zece grupuri, de la cinci până la zece persoane, care urmau să fie cazate pe anumite adrese din Chișinău. Iar bărbatul venit din Federația Rusă urma să meargă la fiecare adresă și să desfășoare acțiuni de instruire pentru organizarea destabilizărilor din timpul protestelor organizate de Partidul Șor. Fiecare membru al grupului urma să fie remunerat cu până la zece mii de dolari.

Sâmbătă, 11 martie, a avut loc o operațiune în cadrul căreia au fost ridicate 25 de persoane și conduse la Inspectoratul Național de Investigații. Doar șapte dintre acestea sunt acum în arest preventiv.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie