NATO a aprobat un pachet de sprijin adaptat pentru Republica Moldova, pentru Georgia si pentru Ucraina
Externe 30 iunie 2022, 19:34 | 642

Republica Moldova a fost pomenită astăzi, în Spania, mai mult ca de obicei. Acolo s-a încheiat summitul NATO, care a adoptat decizii importante în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

BOGDAN AURESCU, ministru de Externe al României: "La acest summit s-a adoptat un pachet consistent de sprijin pentru Ucraina, care este un pachet de sprijin neletal pentru acest stat, un pachet de sprijin ajustat, adoptat pentru Georgia, unul similar pentru Republica Moldova din același registru, neletal, dar care presupune sprijin pentru structurarea concepțiilor de securitate ale statului respectiv, presupune sprijin pentru combaterea mai eficientă a amenințărilor hibride. Deci, există o serie întreagă de măsuri care susțin adaptarea și modernizarea militară a Republicii Moldova, a Georgiei, respectiv a Ucrainei."

MIRCEA GEOANĂ, adjunct al secretarului general al NATO: "Astăzi nu vedem elemente de îngrijorare de natură militară la adresa Republicii Moldova. O spunem foarte clar. Nu sunt motive de îngrijorare pentru Republica Moldova. Federația Rusă n-are nici capacitățile militare, dar elementele de presiune, de destabilizare, anunțurile și amenințările făcute de Dmitri Medvedev despre vestea bună de la Bruxelles evident sunt în atenția noastră."

Secretarul general al NATO a vorbit la finalul reuniunii despre o alianță unită, dar „nu un monolit”, și a transmis că statele membre vor contribui mult mai mult la bugetul comun. Jens Stoltenberg a anunțat și despre un pachet de sprijin de lungă durată pentru Ucraina.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Astăzi am decis să sprijinim Ucraina, să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca stat suveran și independent în Europa. Războiul brutal al lui Putin împotriva Ucrainei este absolut inacceptabil, cauzează moarte în rândul oamenilor ucraineni și are ramificații asupra întregii lumi, inclusiv în privința crizei alimentare. Deci, Putin este cel care ar trebui să-și retragă forțele și să pună capăt imediat acestui război, oprind atacarea unei națiuni democratice suverane și provocând atât de multă suferință în Ucraina."

Președintele american Joe Biden a declarat presei că guvernul său va trimite Kievului noi ajutoare militare în valoare de 800 milioane de dolari și a dat vina pe Rusia pentru prețul gazelor și criza alimentară.

Marea Britanie a promis un miliard de lire sterline ca ajutor militar pentru Ucraina. Noua finanțare reprezintă o creștere semnificativă față de asistența militară, de 1,3 miliarde de lire sterline, oferită deja.

Următorul summit al NATO se va desfășura anul viitor în Lituania, la Vilnius.

Opinia ta contează. Comentează!