Igor Dodon vorbește în numele formațiunii și ne asigură că el și Guvernul rămân la „butoane”
Politic 20 noiembrie 2020, 17:50 | 3200

Guvernul Chicu nu va demisiona din proprie inițiativă și nici nu va fi demis, pentru că în Parlament nu sunt suficienți deputați care și-ar dori alegeri anticipate. Așa crede președintele în exercițiu, Igor Dodon. În cadrul emisiunii sale online, el a insistat că anume el și Partidul Socialiștilor sunt cei care vor decide când și cum pot avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Igor Dodon susține că, în prezent, nu există nicio coaliție în Parlament, iar Guvernul Chicu e minoritar, susținut oficial de 37 de deputați socialiști și trei independenți. Și chiar dacă, nu este nici membru de partid și, oficial, nu are nicio funcție în PSRM, Dodon ne-a asigurat că nu va accepta intrarea transfugilor în fracțiunea PSRM. Totuși, el a evitat să spună clar dacă socialiștii vor accepta o combinație politică în Parlament cu cei din Partidul „Șor” și cei șase transfugi dezlipiți recent de „Pro Moldova”.

IGOR DODON, președinte în exercițiu: "Până la sfârșitul lunii decembrie 2020 eu cred că nu va fi niciun fel de coaliție în Parlament. Dar cel mai probabil, dacă se vor crea coaliții, vor fi în jurul și cu participarea Partidului Socialiștilor. Altă formă de coaliție eu nu văd. Varianta ideală ar fi o coaliție largă între stânga și dreapta politică."

Igor Dodon a mai spus că alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc, doar că peste vreun an prin noiembrie 2021.

IGOR DODON, președinte în exercițiu: "În acest Parlament noi avem minimum 40 de deputați - fără socialiști - care nu vor alegeri parlamentare anticipate. Dacă socialiștii ar fi împotriva anticipatelor, avem 77-80 de deputați care nu vor anticipate. De aceea, formula dizolvării acestui Parlament ține de Partidul Socialiștilor. Noi vom fi cei care vom decide CÂND și CUM."

De asemenea, Dodon a dezmințit informațiile apărute în presă potrivit cărora el ar urma să-și dea demisia din funcția de președinte până la inaugurarea Maiei Sandu ca el să fie propus de Zinaida Greceanîi la funcția de prim-ministru și învestit de o nouă majoritate parlamentară formată în jurul PSRM. El a spus că, după depunerea jurământului de către președintele ales, își va restabili calitatea de membru al PSRM și, dacă va decide congresul, calitatea de lider al acestui partid. Emisiunea online a lui Igor Dodon a apărut astăzi cu un logou nou - de data aceasta de culoare roșie și cu steluța PSRM. Asta în condițiile în care, o decizie a Curţii Constituționale din 12 decembrie 2017 statuează că: ”Pe perioada mandatului președintelui Republicii Moldova, şeful statului își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova şi trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice Președintele ţării este obligat să acționeze în interesele întregii societăți şi nu ale unui grup sau partid politic”, citat închis.

Opinia ta contează. Comentează!