Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022
Economic 19 noiembrie 2021, 20:29 | 967

Guvernul a aprobat astăzi proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Principalele măsuri de politici se referă la domeniul salarizării, ocrotirii sănătății, protecției sociale, dezvoltării regionale și locale și a mediului de afaceri. Potrivit proiectului, începând cu anul viitor, absolut toate încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor putea fi alocate bugetelor locale, scutirile personale la impozite vor crește, iar scutirile pentru persoanele întreținute vor fi dublate. În același timp, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va crește de la 2200 de lei la 3100 de lei.

Potrivit proiectului, veniturile la bugetul de stat vor constitui în anul viitor 50,1 miliarde lei - în creștere cu 9,2% față de anul curent. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală. Proiectul mai prevede alocarea resurselor în vederea majorării ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei, de rând cu creșterea numărului de beneficiari de acestui ajutor, dar și compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costului facturilor la gazele naturale și energia termică. Pe partea de cheltuieli a fost operată o majorare cu peste 7,5 miliarde lei comparativ cu cele prevăzute pentru anul curent.

Astfel, cheltuielile totale vor constitui 65,2 miliarde lei, ceea ce înseamnă că vom avea un deficit bugetar de 15 miliarde de lei. Pentru comparație, în anul curent a fost stabilit un deficit bugetar de 16 miliarde de lei. Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar constituie împrumuturile externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din exterior. Premierul Natalia Gavrilița a spus că Guvernul prognozează creșterea salariului mediu atât în sectorul bugetar, cât și în cel real, prin creșterea productivității muncii.

Opinia ta contează. Comentează!