A șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău începe astăzi și se va încheia duminică
Cultură 7 octombrie 2021, 16:16 | 1120

La Chișinău încep astăzi Zilele Filmului Românesc. Până duminică, cinefilii au posibilitate să urmărească cele mai importante filme ale anului, dar și scurtmetraje studențești de arhivă. Proiectările se fac la cinematograful Odeon, cu intrare liberă.

DUMITRU GROSEI, președinte al Asociației Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema”: "Anunțăm această ediție deschisă. Ediția a VII-a mai are o noutate că vom merge în alte cinci orașe, până acum am fost doar în trei. Este o ediție cu un program foarte bogat."

După o ediţie online în 2020, Zilele Filmului Românesc revin la Chișinău. Evenimentul începe cu cel mai nou film al lui Marian Crişan, comedia amară „Berliner” (2020), selectat la festivalurile de film de la Moscova şi Trieste.

SERGIU PRODAN, ministru al Culturii: "Zilele Filmului Românesc la el acasă, pentru că cinematografia în general nu recunoaște hotare în lume. Cineaștii din toată lumea nu țin cont de hotare și restricții. Vreau să remarc participarea celor mai bune filme premiate din România, celor mai noi filme a regizorilor deja consacrați cu premii internaționale."

VALERIU MATEI, director al Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău: "Zilele Filmului Românesc devin în viața culturală a Republicii Moldova, în viața cinematografică unul dintre evenimentele centrale principale ale anului. Ați văzut și dvs sunt aici 13 filme de lungmetraj și 17 de scurtmetraj în această ediție a festivalului. Este o cifră de 30, nu știu, întâmplătoare sau nu, cred că colegii noștri care au făcut selecția nu întâmplător au ales o cifră de 30, sunt și 30 de ani de când Republica Moldova și-a proclamat independența față de Imperiul Sovietic."

Din program nu putea lipsi o proiecție dedicată copiilor. Micii cinefili și părinții lor vor putea vedea „Stejăreii”, în regia lui Liviu Mărghidan, un film de aventuri despre peripețiile unor copii aflați în vacanță, într-o tabără.

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova: "Peliculele românești care vor rula la în fața publicului moldovean, la Odeon și în alte cinci orașe, vor transmite și de această dată și vor prezenta creativitatea la nivel înalt. Fie că vorbim despre filmele premiate recent, filme retro sau cele pentru copii. Vă invit să profitați din plin de accesul gratuit la proiecțiile acestora."

Zilele Filmului Românesc la Chișinău este un eveniment finanţat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Uniunea Cineaştilor din România. Potrivit organizatorilor, proiecţiile se vor desfăşura cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Opinia ta contează. Comentează!