Vladislav Kulminski și Andrei Spânu vor pleca mâine la Moscova, iar vicepremierul Nicu Popescu se va afla la Kiev
Politic 20 octombrie 2021, 19:37 | 1309

Vicepremierii Vladislav Kulminski și Andrei Spânu vor pleca mâine la Moscova, iar vicepremierul Nicu Popescu se va afla la Kiev. Cei trei vor aborda problema furnizării gazelor naturale către Republica Moldova, pentru a ieși din criza energetică. Între timp, Termoelectrica a epuizat stocul disponibil de păcură și a început să folosească rezerva de stat.

După vizita de două zile în Polonia, vicepremierul Andrei Spânu a anunțat că a avut mai multe discuții cu oficialii din Varșovia privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale, însă nu a precizat dacă s-a ajuns la vreo înțelegere în acest sens.

ANDREI SPÂNU: "Am discutat cu ministrul Energiei din Polonia. Cel mai important subiect a fost situația critică. Dar în mod special am încercat să vedem cum putem colabora pe termen lung cu Polonia, astfel ca să avem mai multe surse de cumpărare a gazelor. Apoi am discutat mai tehnic cu compania care deține resurse de gaze din Polonia."

Andrei Spânu nu a oferit detalii despre condițiile de livrare a gazelor din Polonia, prețul solicitat și volumul care ar putea fi furnizat Republicii Moldova.

Între timp, Termoelectrica a epuizat stocul de păcură și a început să folosească acest combustibil din rezerva de stat. În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea păcurii din rezervă de stat într-o cantitate de 16.500 de tone. Iar premierul Natalia Gavrilița a anunțat, în urma discuției telefonice cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin Centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus. Vadim Krasnoselski ar fi dat asigurări că Centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului.

Opinia ta contează. Comentează!