Scumpirea benzinei și motorinei cu 60 și, respectiv, 31 de bani, îi nemulțumește pe unii șoferi
Economic 4 ianuarie 2022, 19:28 | 1362

Scumpirea de astăzi a benzinei și motorinei, cu 60 și, respectiv, 31 de bani, îi nemulțumește pe unii șoferi. Ei spun că nu mai pot face față noilor majorări la carburanți, în contextul în care și prețul pentru produsele alimentare a crescut. Conducătorii auto susțin că salariile le sunt prea mici pentru a acoperi toate cheltuielile. Și pentru mâine, ANRE anunță majorări cu câte 13 bani la un litru de benzină și motorină.

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "Vedem că astăzi, un litru de benzină standard 95 costă 21 de lei și 30 de bani, iar cel de motorină - 17 lei și 73 de bani. Haideți să vedem ce spun șoferii despre scumpirea carburanților la început de an."

Acestea sunt cele mai substanțiale scumpiri ale carburanților de când a fost aprobată noua metodologie de calcul pentru Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. O nouă scumpire se așteaptă în noaptea de marți spre miercuri. Benzina și motorina vor di mai scumpe cu câte 13 bani.

ANRE explică scumpirea bruscă a benzinei și motorinei prin faptul că, de la 1 ianuarie s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal. ANRE mai precizează că majorarea accizelor, cumulată cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale, au generat scumpirea benzinei și motorinei. Totuși, Agenția menționează că acest salt, bazat pe creșterea cotei accizelor, poartă un caracter unic, fiind aplicat în prima zi de calcul al noului an. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale. De notat că barilul de petrol s-a scumpit simțitor în ultimele zile ale lunii decembrie. De la începutul anului, prețurile urmează însă o tendință de stabilizare.

Opinia ta contează. Comentează!