Fii sănătos, 23 Mai

În data de 12 mai autoritățile ne anunțau că au înregistrat primul caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la un copil. Potrivit Ministerului Sănătății, copilul fusese internat cu simptome specifice hepatitei virale acute. Starea pacientului era gravă, dar stabilă.

SVETLANA NICOLAESCU, ecretar de stat al Ministerului Sănătății: "Avem un prim caz înregistrat în Republica Moldova. Ne referim la un copil, care anterior a fost sănătos și anterior a fost spitalizat la Spitalul Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din municipiul Chișinău la data de 7 mai cu simptome de hepatită acută. În prezent acest caz este clasificat ca și caz de hepatită acută severă de etiologie necunoscută. Starea copilului rămâne gravă, dar stabilă. Chiar și cu o puțină ameliorare, astăzi copilul necesită tratamente nesimptomatice de care dispunem în Republica Moldova."

Simptomatic, boala se manifestă ca o stare de hepatită acută.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Semnele sunt icterul, mai multe semne pot să vă spună medicii cliniciști, deci vorbim despre schimbarea culorii scaunului, urinei, simptomele digestive și ceea ce putem face la moment este să investigăm complex aceste cazuri."

În conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale OMS, investigațiile sunt în desfășurare, pentru a fi determinată cauza simptomelor.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Actualmente, nu există suficiente date clinice epidemiologice de laborator, care să permită identificarea agentului cauzal. La nivel regional toate țările colectează și investighează mai multe date, astfel ca în următoarele săptămâni ne așteptăm să dispunem de date suficiente, care să permită stabilirea agentului etiologic și doar după aceasta va fi posibilitatea de a emite recomandări, ce acțiuni sunt necesare pentru prevenirea și controlul unor asemenea cazuri."

Conform datelor OMS, până pe 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. Informațiile epidemiologice și clinice rămân a fi limitate. Până în prezent nu a fost identificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Tabloul clinic este de hepatită acută severă care necesită spitalizare cu icter și creșterea semnificativă a transaminazelor hepatice. În majoritatea cazurilor, debutul icterului a fost precedat de o boală gastrointestinală cu vărsături, diaree și greață.

Opinia ta contează. Comentează!