Image-Description
Cabinetul din Umbră | Năstase are în turul II rezerve mai bune decât Ceban, consideră experții
Politic 25 octombrie 2019, 09:12 | 2047

Candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, are o rezervă electorală mai bună decât socialistul Ion Ceban pentru a câștiga turul II al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, consideră este președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov. Năstase trebuie însă să-și asigure susținerea celor aproximativ 17 la sută din electoratul unionist, a precizat expertul.

„El are de recuperat, totuși, de la 31%, câte a acumulat în primul tur, la 51%, cât îi trebuie pentru victorie, iar aceasta înseamnă 20%. Ceban are de recuperat doar 10%. Numai că, spre deosebire de Năstase, care are rezerve bunișoare, Ceban nu prea are de unde să le scoată în mod natural”, a explicat Andrei Popov, invitat în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Potrivit acetuia, miza lui Andrei Năstase, în turul II, ar fi să politizeze votul, pentru că dacă s-ar apuca să discute cu Ion Ceban despre kW, cabluri și grosimea țevilor, candidatul blocului ACUM nu ar avea șanse. De cealaltă parte, Ion Ceban ar trebuie să-și mobilizeze electoratul socialist, dar și să atragă alegători de pe centru.

La rândul său, analistul politic român Armand Goșu susține că, din câte a înțeles din discuțiile cu locuitorii Chișinăului, aceștia și-ar dori în fruntea Primăriei o persoană ca să știe cum să atragă fonduri pentru dezvoltarea orașului. El consideră că orașul a ajuns într-o stare foarte proastă și oamenii nu mai țin cont de culoarea politică, ci de capacitățile candidaților.

Armand Goșu este de părere că președintele Igor Dodon își dorește ca Ion Ceban să obțină victoria la Primăria Capitalei, inclusiv pentru a-și asigura o platformă pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Care este obiectivul lui Dodon? El are alegeri prezidențiale. Chișinăul înseamnă mai mult de o treime din electoratul Republicii Moldova. Cine controlează Chișinăul, poate să seteze mult mai puternic trenduri politice”, a spus Armand Goșu.

Versiunea integrală a emisiunii o puteți vedea aici:

Amintim că Andrei Năstase a acumulat, pe 20 octombrie, în I-ul tur al algerilor, 31,08% din voturi, iar Ion Ceban – 40,19%. Turul II se va desfășura pe data de 3 noiembrie 2019.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie