Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară coboară la 3,75%
Economic 21 martie 2024, 19:57 | 367

Rata de bază anuală a principalelor operațiuni de politică monetară a fost micșorată de la 4,25% la 3,75%. Această decizie înseamnă costuri mai mici pentru împrumuturi, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.

ANCA DRAGU, guvernatorul BNM: "Este o decizie ce reflectă angajamentul nostru de a răspunde dinamic la evoluțiile economice actuale. Am micșorat rata de bază pentru a susține cererea și pentru a stimula consumul. Această decizie înseamnă costuri mai mici pentru împrumuturi, o oportunitate excelentă pentru consumatori de a-și refinanța la rate mai avantajoase datoriile existente și pentru a face să investească în expansiune și inovare."

Potrivit guvernatorului BNM, decizia are scopul de a menține inflația în limita intervalului de variație de +/- 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută, considerat nivel optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.

ANCA DRAGU, guvernatorul BNM: "Astfel, BNM pune accent pe stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și a investițiilor. Prin decizia de astăzi, BNM continuă relaxarea politicii monetare, începută în decembrie 2022. Efectele se vor transmite în continuare treptat prin scăderea ratelor de dobândă din piața monetară, de depozit și de credit."

Ultima modificare a ratei de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost făcută la începutul lunii februarie curent, când aceasta a scăzut cu 0,5 puncte procentuale.

Potrivit guvernatorului Anca Dragu, BNM va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile economice din mediul intern și extern și, la nevoie, într-o manieră responsabilă și transparentă, va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a atinge obiectivul fundamental de a asigura și de a menține stabilitatea prețurilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie