Guvernul finalizează procedura de accesare a programului de 60 de milioane de euro, oferit de UE pentru depășirea crizei energetice
Economic 6 decembrie 2021, 15:30 | 999

Uniunea Europeană își reconfirmă sprijinul financiar pentru Republica Moldova. În cadrul unei vizite la Chișinău, reprezentantul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, a spus că în curând va fi semnat programul de asistență financiară de 60 de milioane de euro, destinat pentru depășirea crizei energetice. De asemenea, Uniunea Europeană anunță programe noi de susținere financiară pentru Moldova.

Republica Moldova finalizează procedurile pentru accesarea programului de 60 de milioane de euro oferit de UE pentru gestionarea crizei energetice. Programul ar urma să fie semnat în preajma summit-ului Parteneriatului Estic, a anunțat șeful adjunct al Direcției generale vecinătate și negocieri de extindere din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova.

KATARINA MATHERNOVA, director adjunct al Direcției generale vecinătate și negocieri a Comisiei Europene: "Acest suport bugetar de 60 de milioane de euro pe care îl finalizăm acum, sper că foarte curând vom reuși să semnăm acest suport bugetar excepțional, suplimentar cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic. Suplimentar, avem încă un program de 15 milioane de euro drept sprijin pentru grupurile vulnerabile și servicii de consultanță pe care le vom oferi începând cu anul viitor."

Natalia Gavrilița și Katarina Mathernova au comunicat că Bruxellesul mai are un program de 15 milioane de euro pentru Moldova - bani oferiți suplimentar, pentru grupurile cu venituri mici. Programul ar urma să intre în vigoare de anul viitor. Oficialul european și-a exprimat speranța că, în a doua jumătate a anului viitor, UE va reuși să sprijine Republica Moldova și prin asistență macro-financiară. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a promis, pe de altă parte, că autoritățile de la Chișinău vor munci ca să absoarbă toate fondurile oferite de Uniunea Europeană.

NATALIA GAVRILIȚA, premier: "Am reușit deja să accesăm 210 milioane de euro de la BERD și BEI, pentru reabilitarea drumurilor și pentru eficiența energetică. Avem mai multe acorduri de finanțare, conform planurilor și înțelegerilor stabilite și în câteva luni cetățenii vor vedea deja aceste proiecte în derulare și implementare."

Din programul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, Moldova a accesat deja 36,4 milioane de euro, bani folosiți pentru reformarea poliției și combaterea efectelor pandemiei.

Opinia ta contează. Comentează!