Caută soluții pentru probleme
Justiţie 27 septembrie 2023, 20:08 | 293

Accesul la serviciile sociale și la o justiție echitabilă rămâne o mare problemă pentru Republica Moldova. De această părere sunt experții reuniți la Chișinău în cadrul unei conferințe internaționale privind protecția și promovarea libertăților fundamentale. Trezesc îngrijorare destabilizarea, propaganda și atacurile cibernetice, care s-au intensificat odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean. Fără soluții rămâne situația din regiunea transnistreană, unde au loc încălcări sistematice a legislației.

CEASLAV PANICO, avocatul poporului: "Războiul din Ucraina a amplificat ingerințele în exercitarea drepturilor omului constatate în urma monitorizării periodice a regiunii transnistrene, regiune care nu e controlată de autoritățile de la Chișinău. Această zonă gri rămâne a fi de interes major și o prioritate pentru ombudsman, având în vedere o serie de factori ce diminuează garantarea drepturilor omului în această regiune. Reticența autorităților neconstituționale limitează accesul ombudsmanului în regiune."

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a declarat că blocul comunitar va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de consolidare a rezilienței în situații de criză.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "În pofida situației complicate, potrivit celui mai recent raport mondial actualizat în 2023, indicele de gen arată că Republica Moldova are cel mai înalt scor în regiune. Trebuie să asigurăm un nivel înalt de protecție a drepturilor omului permanent și să evităm posibilitatea ca cei mai vulnerabili să aibă de suferit din cauza efectelor negative a crizelor din regiune."

MIHAIL POPȘOI, vicepreședintele Parlamentului: "Trebuie să asigurăm protejarea drepturilor omului peste tot în țara noastră, așa cum facem inclusiv prin oferirea unui cămin sigur refugiaților care au venit în Republica Moldova în urma acelei invazii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei."

Conferința Internațională „Protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în contextul noilor provocări și realități existente în societățile moderne” reunește autorități și experți din 15 țări.

Opinia ta contează. Comentează!