Jardan este învinuit de „abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat
Politic 21 iunie 2021, 19:24 | 864

Dosarul deputatului partidului Șor, Petru Jardan, vizând concesionarea „Aeroportui Internațional Chișinău” a fost transmis în judecată. Potrivit Procuraturii, Jardan este învinuit de „abuz în serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, pe care l-ar fi comis din funcția de director general interimar al întreprinderii. Totodată, procurorii l-au trimis în judecată și pe fostul director al Departamentului financiar-administrativ al Aeroportului, Alexandru Ciutac.

Deputatul partidului Șor, Petru Jardan, care în 2013 a ocupat funcția de director general interimar al „Aeroportului Internațional Chișinău” și fostul director al Departamentului financiar-administrativ, Alexandru Ciutac, sunt acuzați că, de comun acord, au făcut ”abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor întreprinderii pe care o reprezentau. Potrivit procurorilor, prejudiciul acțiunilor celor doi constituie 3,7 milioane de lei. Aceste învinuiri au fost invocate încă acum trei luni în plenul Parlamentului, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, atunci când a cerut ridicarea imunității deputatului.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Ca urmare a acțiunii intenționate ale lui Petru Jardan, întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost prejudiciată cu 4,9 milioane de lei. Solicit ridicarea imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova Petru Jardan, încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a deputatului."

Petru Jardan a reacționat printr-un comunicat de presă. Acesta susține că dosarul pe numele său este motivat politic, în contextul alegerilor anticipate.

REACȚIE PETRU JARDAN: "Nu încape îndoială că momentul a fost ales intenționat, pentru a pune presiune pe mine, dar și pe Partidul „Șor”. Este mai mult decât evident că cei care stau în spatele acestui joc folosesc Procuratura Generală ca bâtă politică pentru a lovi în oponenți. Dosarul în care sunt învinuit pe nedrept nu are nicio bază juridică, iar în loc de dovezi, procurorii operează cu supoziții și speculații."

Deocamdată, cei doi figuranți în dosar sunt cercetați în libertate. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au sechestrat bunurile ce-i aparțin lui Jardan, valoarea cărora depășește 2,6 milioane de lei. Guvernul de la Chișinău a cedat dreptul de gestiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, pe o perioadă de 49 de ani, companiei „Avia Invest” în 2013, companie despre care s-a scris că era controlată din umbră de către condamnatul fugar în prezent, Ilan Șor. Contractul de concesionare a Aeroportului a fost semnat pe 30 august 2013, iar „Avia Invest” – compania concesionară – a fost fondată cu 28 de zile înainte de această dată. Dosarul pe numele lui Jardan a fost trimis în instanță astăzi, exact în ziua în care se împlinesc patru ani de la condamnarea în prima instanță a lui Ilan Șor la 7 ani și șase luni de închisoare de către magistrații Judecătoriei Chișinău, învinuit de escrocherie şi spălare de bani. În cei patru ani, audierile pe dosar s-au amânat permanent la Curtea de Apel Cahul.

Opinia ta contează. Comentează!