Zeci de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic și se află la evidența medicilor
Social 19 februarie 2020, 19:54 | 1657

In Republica Moldova sunt peste 46 de mii de persoane care sufera de alcoolism. Aproape sapte mii dintre acestea sunt femei. Printre cei care au cazut in patima paharului sunt si copii. Potrivit Ministerului Sanatatii, ne aflam in topul statelor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Mai grav este ca multi betivi nu ajung sa se adreseze medicilor, chiar daca aveau asemenea intentii. Altii nici nu vor sa auda de vreun tratament.

Alcoolismul nu apare din cer, afirmă medicii. Există o linie abia vizibilă între plăcerea de a bea un pahar de vin și obișnuința de a bea mai multe pahare de alcool zilnic. Dependența cronică semnifică nevoia de a consuma alcool, reprezentând astfel un stadiu critic al bolii. Dezalcoolizarea se realizează, de regulă, în secțiile de specialitate ale spitalelor de psihiatrie și durează până în 20 de zile. Problema este foarte complexă și mult depinde de atitudinea pacientului, afirmă Eudochia Paciu, medic psihiatru.

Statisticile nu redau un tablou integru. Mulți dintre bețivi nu ajung să se adreseze medicilor, iar alții nici nu vor să audă de spital. Unii, totuși, își iau inima în dinți și merg la centre private de reabilitare.

Potrivit lui Arcadie Astrahan, alcoolismul nu poate fi tratat definitiv, dar implicarea familiei reduce mult din gravitatea problemei.

Dorința de a bea este, pentru unii, greu de oprit sau chiar imposibil. ”Nu este de viață bună. Băutura e ca o pastilă - ai luat una și la suflet e mai bine”, se justifică cei care beau zilnic alcool.

La nivel global, alcoolul omoară milioane de oameni, avertizează reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Experții vorbesc de peste 3 milioane de decese asociate „consumului nociv de alcool”. Altfel spus, un deces la fiecare 10 secunde. 

Opinia ta contează. Comentează!